Последното попълнение на Нюкасъл Алън Смит изяви готовност да направи всичко по силите си, за да преобърне нещата в полза на новия си отбор и да го изведе отново до участие в евротурнирите.

Смит не се притеснява каква точно роля ще му отреди мениджъра Сам Алърдайс, тъй като се радва на еднакъв успех и в средата на терена и в атака. „Не мисля, че има футболист, който може да отсече – ще играя само на една позиция – защото това ще е глупаво,” коментира Смит. „Предполагам, че от мен ще се иска да играя по целия терен. В противен случай времето ми на терена може да е ограничено. Затова съм готов и нямам търпение да изляза и да играя.”

Бившият футболист на Лийдс и Манчестър Юнайтед избра именно Северна Англия за своя дестинация, след като бе убеден лично от Алърдайс. Смит веднага си постави и високи цели – най-малко място в евротурнирите.

Той каза: „Искаме успехи, но всеки знае, че те няма да дойдат просто така. Надявам се преходният период да не отнеме много време. Феновете искат победи, а всеки е наясно колко са запалени те.”

Сам Алърдайс не закъсня да похвали новата си придобивка. „Мисля, че това е един изключителен трансфер за Нюкасъл и след всичко, което му се случи, тежката контузия, и останалото, той вече е натрупал много опит и сега е по-целеустремен отвсякога.”

Босът на „свраките” не спря дотук: „Алън вече е много зрял и има зад гърба си титлата с Юнайтед и наученото от най-добрия мениджър в света (б.а. Алекс Фъргюсън). Не само с играта си, но и с опита си, смятам, че той ще е стимул за останалите ми футболисти.”

Алън Смит почти сигурно ще бъде титуляр в атаката на Нюкасъл още в първия мач за сезона – срещу Болтън, тъй като Майкъл Оуен продължава да лекува контузия.