Собственикът на Челси Роман Абрамович е поискал от мениджъра на отбора Карло Анчелоти да наложи дисциплинарно наказание на Ашли Коул, след като беше направено разследване на случилия се инцидент с младия футболист Том Коуен.

В края на февруари Ашли Коул неволно простреля с пневматична пушка младия футболист Том Коуен, който е на стаж в лондонския клуб. Инцидентът е станал в съблекалнята на тренировъчната база в Кобъм. Ашли Коул, който си е играел с пневматична пушка, явно е искал да уплаши младия футболист, но не е подозирал, че пушката е зарeдена.

Пневматичният куршум е попаднал в хълбоците на 21-годишния Коуен. Лекарският щаб на Челси веднага е оказал медицинска помощ на Коуен, който не е бил закаран в болница. Ашли Коул поднесе своите извинения на Том Коуен.

Абрамович заедно със своите съветници Еужен Швидлер и Еужен Тененбаум направи рутинно посещение на тренировката на Челси в петък и проведе разговор с Анчелоти, като основната тема е била наказанието, което ще бъде наложено на Ашли Коул.