Руският милиардер и собственик на Челси Роман Абрамович губи по почти 500 хиляди долара на ден заради своя клуб, информират световните медии. Финансистите са пресметнали, че това прави по 342 долара на минута.

От момента, в който Абрамович се сдоби с лондонския отбор през 2003 година, той е вложил в клуба 710 милиона паунда или 1,03 милиарда долара.

Независимо от всички вложени суми, Челси все още има задължения, а през изминалата седмица от клуба обявиха, че загубите за в размер на 95 милиона долара за изминалата 2008 година. Тогава ръководството обяви, че се планира за сезон 2009/10 всички тези разходи да бъдат сведени до нула.

Голяма част от вложените в Челси суми са заради закупуването на футболисти. Само Дидие Дрогба и Рикардо Карвальо са стрували на Абрамович съответно по 23,8 и 19,85 милиона паунда. Освен това като компенсации за уволнените треньори Жозе Моуриньо и Аврам Грант и техните щабове за похарчени над 30 милиона долара.

Междувременно в публикувания през миналата седмица отчет на компанията Deloitte, посветена на футболните клубове, Челси се оказа на пето място след Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Барселона и Байерн Мюнхен по заработени суми за сезон 2007/08, които са в размер на 212,9 милиона паунда. Сезон по-рано клубът на Абрамович бе на четвърто място в списъка.

Собственикът на лондонския клуб вече загуби около 6,3 милиарда паунда от началото на световната финансова криза. В момента дори той се намира на второ място в списъка за най-богатите хора в Русия със състояние от 13,9 милиарда долара.