През 2008 година големите футболни първенства в Англия, Испания, Италия и Германия останаха в сянката на Евро 2008, но въпреки това отново имаше невероятна битка и надиграване до последния кръг. В края на 2008 година във футбола започна все повече да се усеща световната финансова криза, която със сигурност ще се отрази на някои отбори през новата 2009 година.

През изминалата 2008 година борбата за титлата в Премиършип бе най-интересна. В нея бяха замесени отборите на Манчестър Юнайтед, Челси и Арсенал и тя наистина се води до последния съдийски сигнал на последния 38-и кръг в Премиършип.

В крайна сметка Юнайтед триумфира с титлата, но най-интересното бе, че „червените дяволи” можеха да завършат с равен брой точки с втория Челси и само това, че лондончани не се напънаха в последния мач срещу Болтън лиши титлата в Англия да бъде решена по показателя голова разлика.

Арсенал също бе почти до последно в борбата за титлата, но накрая силите на младите футболисти на Арсен Венгер не стигнаха, а и те прегоряха, когато краят на сезона наближи, а те все още бяха близо до Манчестър Юнайтед.

Трофеите в Англия бяха раздадени малко изненадващо за два отбора, които рядко „взимат ръка” през последните години. Портсмут триумфира определено с по-престижния от двата – Купата на Англия, а Тотнъм все още с Димитър Бербатов в състава си спечели Карлинг Къп.

През новия сезон Манчестър Юнайтед се сдоби срещу сериозна сума с най-добрия български футболист – Димитър Бербатов. Кристиано Роналдо спечели съвсем заслужено златната топка, но отборът не върви така гладко, както през миналия сезон.

Челси завърши един противоречив сезон по много лош начин. Лондончани останаха без нито един трофей, което не можеше да се случи по време на ерата на Жозе Моуриньо. Последва и раздяла с Аврам Грант, което още повече обърка нещата на „Стамфорд Бридж”. Евреинът тъкмо бе напипал ритъма и направи от футболистите колектив, което бе обещаващо за новия сезон, но Роман Абрамович реши, че царуването на Грант ще трае само няколко месеца и му взе скалпа. Вярно, че Челси се провали за Купата на лигата и ФА Къп, но стигна до финал в Шампионската лига, който загуби по нелеп начин, а титлата бе дадена в последния момент. Е, Абрамович взе нов мениджър в лицето на Луиш Фелипе Сколари, който тръгна на шеста скорост, но като че ли започва да боксува.

Ливърпул се радва на добри мигове през втората половина на 2008 година и може би сушата ще бъде спряна, а на „Анфийлд” най-накрая ще разберат и усещането да спечелят титлата в Премиършип.

Реал Мадрид спечели през лятото на 2008 година своята 31-а шампионска титла в историята. Но денят не се познава по заранта и след горещото щастливо лято за „кралете” дойде тежката сурова зима, но всичко по реда си.

През месец май Реал насоли сериозно Барселона и каталунците изглеждаха като болно сомалийско дете, което няма никакви сили да се противопостави на съперника си. В същото време „кралете” блестяха, а шпалирът, който направиха футболистите на Барса в чест на Раул и компания със сигурност ще бъде помнен дълго време. Срамът на каталунците бе пълен, тъй като до последно отборът се бореше да завърши на трето място в конкуренцията на Атлетико Мадрид, което в крайна сметка остана за утеха на Лапорта. Виляреал направи добро впечатление и отборът завърши на втора позиция, а най-голям бе сривът в отбора на Валенсия, който дори можеше да изпадне в Сегунда, но в крайна сметка спечели Купата на Краля и по този начин се добра и до участие в турнира за Купата на УЕФА.

През лятото в Барселона дойдоха логичните промени. Франк Рийкард бе изгонен, а на негово място дойде новата месия Хосеп Гуардиола, от когото ще бъде чакан трети трофей в Шампионската лига. Плюс за младия наставник е, че той е отдал почти целия си живот на идеята наречена Барселона и резултатите не закъсняха. Роналдиньо бе запратен в Милан срещу не лоша сума.

След взетите мерки в Барселона дойдоха и резултатите. 46 вкарани гола в 16 мача и само 10 допуснати. Това логично изкара каталунците на първо място в Примера Дивисион по коледните празници, но спечелените дербита още повече зарадваха феновете на отбора, защото момчетата на Пеп не се спряха никъде – 2:0 срещу Реал Мадрид, 6:1 срещу Атлетико Мадрид, 4:0 срещу Валенсия, 3:0 срещу Севиля, 2:1 срещу Виляреал. Това определено е една база, с която може да бъде продължено доброто представяне на отбора. Титлата в Испания вече изглежда завоювана, въпреки че сме едва месец януари, но определено голямото предизвикателство пред Гуардиола ще бъде Шампионската лига и най-вече да бъде запазена магията, с която играят на терена Меси, Анри, Шави, Иниеста, Ето’о и техните съотборници.

След титлата нещата в Реал се преобърнаха. Отборът забуксува и донякъде логично и очаквано Бернд Шустер бе уволнен, а на неговото място се настани Хуанде Рамос. „Кралете” завършиха едва пети 2008 година, като имат равен брой точки с шестия и са на цели 12 точки зад Барселона. Вятърът на промяната на „Сантиаго Бернабеу” се очаква да задуха силно още от януари, с което трябва да дойде и така желаният 10-и трофей в Шампионската лига, но дали ще стане!?

В Германия Байерн Мюнхен се завърна на върха в Бундеслигата. След разочарованието през лятото на 2007 година, когато в края на сезона баварците завършиха четвърти и не се класираха за Шампионската лига в клуба бяха направени коренни промени и логично Байерн не срещна сериозни проблеми и спечели с лекота сребърната салатиера. Към нея Лука Тони и компания прибавиха и Купата на Германия, която се оказа като сладък десерт за баварците.

Лятото на 2008 година ще се запомни и с оттеглянето на легендарния Оливър Кан, който прекрати кариерата си, точно както се полага на един голям шампион.

В началото на новия сезон блесна името на новака Хофенхайм, който съвсем заслужено зимува начело на Първа Бундеслига заедно с шампионите от Байерн. Дали отборът от малкото немско градче ще издържи до края на сезона е само въпрос на време. Големият въпрос е дали Хофенхайм ще влезе в историята редом до Кайзерслаутерн, който през 1997 година със завръщането си в Бундеслигата спечели и титлата.

Няма как да не отбележим, че през втората половина на 2008 година се получи сериозен спад в два от по принцип големите конкуренти на Байерн за титлата, Вердер Бремен и Шалке 04, които отстъпиха сериозно от позициите си.

В Серия А, Интер не срещна сериозна конкуренция, въпреки че Рома бе постоянно близо до „нерадзурите”. В крайна сметка Роберто Манчини отново завоюва титлата начело на тима от Милано, но това му бе за последно, тъй като Морати го уволни. Милан така и не успя да пребори Фиорентина за четвъртото място и „росонерите” останаха извън местата даващи право на участие в Шампионската лига, което донесе сериозни загуби на отбора.

Интер взе за нов треньор Специалния – Жозе Моуриньо, който в началото на новия сезон набра бързо скорост и дръпна със сериозна преднина, пред втория Ювентус с 6 точки и третия Милан с 9.

Именно Ювентус ще се опита през 2009 година да разбие монопола на Интер, но това ще бъде трудна задача. Много е интересно докъде ще издържат силите на ветераните Алекс дел Пиеро и Павел Недвед, които са барометър за играта на отбора.

Милан продължава с фиаското, след като отборът се представя неубедително, въпреки че в тима бяха привлечени звезди като Роналдиньо, Шевченко, а няколко дни преди новата 2009 година и Дейвид Бекъм. „Росонерите” са на 9 точки от своя голям съперник Интер, което е много трудно преодолим пасив, но въпреки това не трябва да бъдат отписвани и техните шансове.

Сериозен провал през втората половина на 2008 година претърпя вицешампионът Рома, който зимува на 11-о място и това определено не отговаря на амбициите на „вълците”, които до края на сезона ще трябва да се хвърлят в сериозна борба, за да си гарантират място даващо право на евроучастие.

Като изключим Примера дивисион, борбата за титлата в Англия, Германия и Италия ще бъде много напрегната, а „кой кого”, ще стане ясно през горещото лято на 2009 година.