След направената впечатляваща кариера отвъд океана, най-успелият български боец в света на смесените бойни изкуства Благой Иванов - Багата ще направи и своя дебют в най-проспериращата ММА организация - Ultimate Fighting Championship (UFC).

В нея той ще бъде пуснат направо в "дълбоки води", тъй като още в първата си среща ще се изправи срещу бившия шампион в тежка категория Жуниор Дос Сантос, който вече е изградил своя статут на легенда.

Предстоящата среща се очаква с огромен интерес от всички фенове на бойните спортове както у нас, така и зад граница. Дори президентът на UFC Дейна Уайт говори доста въодушевено за нея, макар и това да е неговата работа, разбира се.

"Благой е боец в тежка категория, който тежи 120 кг. Има 16 победи и 1 загуба. Той е много комплексен атлет. Има шест успеха с нокаут и шест чрез захват за отказване. През 2008-а Благой дойде от нищото и победи Фьодор Емеляненко, с което стана световен шампион по самбо."

"През 2012-а беше намушкан в сърцето, но оттогава спечели девет срещи. Благой има черен колан по джудо, световен шампион по самбо, пет пъти е печелил мачове за титла в Световните бойни серии (WSOF)."

"Има тежки ръце, нокаутираща мощ, а сега е в UFC и ще има шанса да се бие с Жуниор дос Сантос. Основният двубой в Бойси, Айдахо на 14 юли ще бъде невероятен", заяви в промоционалното видео Дейна Уайт.

Благой Иванов - Багата (16-1) се намира в серия от пет поредни победи, като в тази серия той направи четири защити на своята титла в тежка категория под банерите на WSOF и PFL. В професионалната си кариера българинът има забележителни победи над ветерани от UFC като Шон Джордан, Лавар Джонсън и Рико Родригес.

Жуниор дос Сантос (18-5) е бивш световен шампион на UFC в тежка категория от 2011-та година. Тогава той нокаутира мексиканската звезда Кейн Веласкес. В последствие, обаче, Сантос загуби титлата именно от ръцете на Веласкес.

Бразилецът е последният човек, който има победа над настоящия шампион на организацията Стипе Миочич, като това се случи през 2014-та година. Двамата играха реванш през миналата година, който Миочич спечели чрез нокаут в първия рунд.