Над 800 състезатели ще вземат участие в стартиралото днес Държавно първенство по таекуондо. То бе официално открито от Вицепрезидента на България - г-жа Илияна Йотова, а на тържествената церемония присъстваха още посланикът на Република Корея - Н.пр. Лий Хо Шик и президентът на БФТ Слави Бинев.
 
Вицепрезидентът Йотова изказа своята голяма подкрепа към шефа на родното таекуондо Слави Бинев. Йотова, която има черен колан по таекуондо сподели, че държавата прави всичко възможно за подпомагане на спорта в България. 
 
„Тук съм, за да засвидетелствам преклонението си пред изкуството на таекуондо и подкрепата на президентската институция за развитието на спорта в България. Убедени сме в силата на спорта. Отвъд постиженията той изгражда характер и възпитава на отговорност и дисциплина, откъсва децата ни от виртуалния свят“, допълни още Илияна Йотова.

Слави Бинев и Илияна Йотова таекуондо

От своя страна председателят на БФТ Слави Бинев сподели, че това Държавно първенство ще остане завинаги в историята на българското таекуондо, след като от Президентската институция бе оказана тази висока чест, а именно Вицепрезидентът на страната да открие първенството. Бинев допълни още, че спортът таекуондо вече не се разглежда само като бойно изкуство, а той е модел за подражание, спорт, който създава личности. Още веднъж президентската институция показа, че подкрепя организациите, които коват личности, а за жалост това липсва в България. Слави Бинев, обръщайки се към посланика на Република Корея сподели, че най-голямата реклама на Корея е не това, че правят успешни телефони, марки коли, а това, че създават уникални личности, които да превърнат обществото в по-добро и по-силно.
 
Посланик Лий Хо Шик също поздрави присъстващите и изрази възхищение за всичко, което БФТ прави за развитие не таекуондото в световен мащаб.
 
В първия ден на Държавното първенство в надпреварата се включиха мъже и жени. Битките бяха повече от оспорвани, а зрителите във волейболната зала на Левски станаха свидетели на зрелищни битки. В най-интересните категории при мъжете до 63кг и 68 кг шампиони станаха съответно Калоян Бинев и Александър Джорджев. При 63 кг Калоян Бинев (ТК Сунг -Ри) спечели финала с 26:22 срещу Божидар Аврамов(ТК Рамус). На трето място останаха Христо Богданов и Любомир Богданов и двамата от ТК Кентавър. До 68 кг. Александър Джорджев се наложи в битката за златото срещу Стефан Стаменов от ТК Сунг-Ри, а бронзовите медали останаха за Антонио Михайлов от ТК Кентавър и Митко Джорджев от ТК Гладиатор.

таекуондо

ПОБЕДИТЕЛИ В ОСТАНАЛИТЕ КАТЕГОРИИ
 
Мъже: Клас „А“
 
54 кг - Християн Георгиев – ТК Ахил
58 кг - Колю Иванов ТК Августа
63 кг - Калоян Бинев ТК Сунг-Ри
68 кг - Александър Джорджев ТК Гладиатор
74 кг - Йордан Господинов ТК Турбо
80 кг - Митко Стоянов ТК Сунг-ри
87+ кг - Кристиян Златев ТК Сунг-Ри
Клас „Б“
80 кг - Александър Кранзов ТК Инвикта
 
Жени: Клас „А“
 
53 кг - Александра Георгиева ТК Гладиатор
57 кг - Илина Иванова ТК Кентавър
62 кг - Радина Борисова ТК Викинг
Клас „Б“
57 кг - Елица Стефанова ТК Рамус