Най-добрата ни състезателка по карате Ивет Горанов се надява колкото се може по-скоро да спечели квота за Олимпийските игри в Токио догодина, предаде репортер на БГНЕС. 2019 г. беше много успешна за 19-годишното момиче, след като спечели златен медал на Европейските игри в Минск през лятото, а преди това завоюва и бронзов медал на Европейското първенство в Испания.

„Имам смесени чувства за изминаващата година, тъй като допуснах и много загуби след тъпи грешки. Те се получаваха не защото съперничките ме превъзхождаха, а просто аз самата съм си виновна. Предстои тежка година, но ще дам още повече от себе си, за да спечеля квота за Олимпиадата. Очакванията към мен влияят, от лагер отиваш на състезание и после отначало. Трудно е ,но е въпрос на психика", заяви Горанова, която бе избрана за „Спортист на годината" от БНФ по карате.

„Това е една от най-успешните години за българското карате. Основната ни цел е не само да се класираме за Олимпийските игри, а да се върнем от там с медал", допълни старши треньорът Ангел Ленков.

На Ивет й предстои още през януари да участва на турнир, който носи точки за ранглистата. В момента тя е на 20-то място, но класиране много бързо може да се размести при един добър резултат. Ранглистата се затваря на 6 април, а тези, които не успеят да се класират ще получат шанс на квалификационен турнир в Париж от 8 до 10 май. Стефан Петков, Александа Стублева и още един състезател пък също ще опитат да спечелят квота на квалификационен турнир.

Вицепрезидентът на федерацията Русалин Русалинов раздаде годишните награди в каратето и определи годината като „добра". В отделните категории, освен Горанова, триумфират Валери Димитров, спортен клуб „Цанев" и спортен клуб „Тракия" Пловдив. /БГНЕС