Футболната легенда Христо Стоичков беше официален гост на церемонията по откриването на Световните първенства по таекуондо за кадети и младежи, които вече се провеждат в зала Арена Армеец в София.

Стоичков се включи в приветствието към участниците по покана на президента на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев и зае мястото си на трибуната до Президента на Република България Румен Радев и до лидера на световното таекуондо д-р Чунгуон Чо.

Нашата страна е първата, която провежда две световни първенства по този спорт в две различни възрастови категории. След края на церемонията Стоичков се спря пред журналистите, но не говори за футбол, а при въпрос за предаването на властта в Министерството на спорта днес директно си тръгна и отказа да продължи разговора с репортерите.

"Фантастично е малко да се каже! Нямам думи! Истински спектакъл! За първи път присъствам на такова събитие и ми се насълзиха очите да гледам какво е. Спортистът се ражда с характера си, както каза президентът Радев. С много хъс за победи", започна Стоичков, видимо впечатлен от удивителното бойно шоу, демонстрирано пред зрителите от отбора на World Taekwondo.

"Да получим домакинството на това Световно първенство е великолепно признание към нашата малка държава. Това е за първи път в историята – в една и съща година, в един и същи ден да бъде открито първенство в две възрастови категории. Това е незабравим момент за нашата държава. Поздравление за това, което се прави с любов и желание и целият свят може да види какво можем да направим.

Все още не съм се видял с българските състезатели, защото до момента имах по-различни задължения. Но естествено, че искам да ги видя, да ги мотивирам още повече с това, което аз като спортист съм постигал. Те са млади, но пътят е пред тях и аз вярвам, че ще имат успехи в този спорт.

Самият Стоичков вече опита уменията си в този спорт и снощи в социалните мрежи беше разпространено видео, в което той чупи дъската.

"Не беше трудно! Левачката още държи. Така че ми казаха къде точно да попадне удара. И затова беше лесно за мене. Но определено е спорт, в който трябват много тренировки. Това е изкуство. Видяхте какво откриване направиха тези деца. Българският фактор е навсякъде.

"Българският спорт винаги е бил на първо място, каза още легендарният номер 8, попитан дали присъствието му и участието в откриването ще даде стимул на още млади хора да се занимават с таекуондо, а и други спортове. Още от детската градина трябва да има, после трябва да са на мястото си спортните училища, спортните паралелки. За да може децата да се развиват. Независимо в какъв вид спорт, но трябва да имаме подготвени специалисти, подготвени треньори. Но най-вече да покажем на децата, че искаме да работим с тях. Не само да си губим времето, а да им покажем, че искаме да работим и да им помогнем и да направим това, което самите те искат да постигнат – да станат добри спортисти. Засега не мисля, че изоставаме, но трябва да се надгражда", каза още Стоичков.

Аз като българин се гордея с всеки медал, който вземе наш спортист и като чуя химна. Няма по-голямо щастие, допълни Камата.