София ще бъде домакин на кръг от сериите Гран При по олимпийско таекуондо. Надпреварата ще се проведе от 18 до 20 октомври в зала EFE на хотел "Маринела". 

Днес се проведе официалната пресконференция, в която участваха председателят на БФТ Слави Бинев, президентът на World Taekwondo д-р Чунгуон Чо и някои от състезателите. 

Д-р Чо заяви, че очаква таекуондото да бъде най-коментираният спорт и да постигнат големи резултати с това домакинство. 

"Догодина ще се случат две основни неща. За първи път ще използваме 360-градусовата камера, която ни дава 4D изглед. Тествахме я на няколко големи състезания, така че продължаваме да ги използваме. Няма да има слепи петна за съдиите, така че ще махнем всякакъв субективизъм и всичко ще се вижда много ясно. Всичко ще бъде много точно, целта е най-добрите атлети да не бъдат ощетявани. Втората голяма промяна е, че ще въведем новото облекло за състезателите по таекуондо."

"До този момент никога не е било лесно да избираме страна-домакин на Гран Притата, като изключим София. След като видяха успеха на сериите, много страни искат да поемат домакинството. Разбира се, всичко започна в Манчестър, където за първи път се проведе серия Гран При. Само в таекуондото може да видите такова обединение, а то ражда и големи резултати. Много бих искал този дух на хармония да продължи, защото само така можем да постигнем още по-големи успехи."

Слави Бинев заяви, че очаква добро представяне от представителите ни. 

"Ние се надяваме спортистите ни за първи път да се окичат с медал от Гран При. Никога досега не сме имали медал, а и тук няма леки срещи, всяка среща е с потенциален пръв. Така че стискаме палци на нашите състезатели да пробият това трудно препяствие пред нас. Всичко е в техните ръце."

"Първата ни важна задача е да почнем да работим сериозно с европейските институции, защото всички сериозни институции вече имат такава организация. Това е първата точка, която е изключително важна. План за действие с европейските институции."

"Втората основна точка е да се организира първото състезание на ЕС." 

"И третата изкючително важна задача пред нас е да направим демонстрация в Европейския парламент, след като вече направихме такава пред папата, в Лозана. Защото винаги големите събития се провеждат в Европейския парламент. 

"Домакинството на събития от такъв ранг е голямо признание за работата ни и за това, което се опитваме да направим в спорта в България. Опитваме се да бъдем част от федерациите, създаващи стандарти. Самото приемане на такива важни събития като Гран При и Светоно първенство изисква мащабна работа. Това е голямо доверие и се надявам да направим така, че таекуондото да продължава да се развива по най-модерния начин." 

"Това са най-добре похарчените ни пари. Ние имаме помощта на цялата държава и на всички, които обичат спорта и обичат създаването на добри модели. Ние ще накараме нашите атлети да вярват в това, че трябва да бъдат не само добри спортисти, но и перфектни хора. Ще се опитаме да създадем модел, който да създаде усещането, че всичко, което така или иначе е загубило смисъл - грижата за младите хора, ние ще го превърнем в модел на поведенеие, който да бъде последван. Това са най-добре похарчените средства и всички би трябвало да са горди с това", завърши Слави Бинев.