Селекционерът на националния отбор Георги Георгиев събира от утре най-добрите ни джудисти на лагер в „Дианабад“. Сезонът бе открит през изминалия уикенд с държавното първенство при мъжете и жените в Пазарджик. Георгиев, който е  бронзов медалист от Олимпиадата в Атина през  2004 г., говори за официалния сайт на Федерацията по джудо.
 
„Имаше много много силна конкуренция и много оспорвани срещи. Все едно си на турнир от Големия шлем. Реално на това първенство участваха всичките ни най-добри състезатели с изключение на Ивайло Иванов, който е с травма. И ако трябва да степенувам, това беше най-силното първенство от много години насам.
 
Хубави срещи имаше на 66 килограма, особено двубоят между Денислав Иванов и Янислав Герчев, Марк Христов изигра също много интересни срещи на 73 килограма, финалът при 100-килограмовите между Борис Георгиев и Костадин Цветков беше много атрактивен. А на 81 кг се видя, че има сериозна конкуренция, и дано оттам да излезе достоен заместник на Ивайло Иванов, който вече се състезава категория до 90 кг. Шампион при 90-килограмовите стана Даниел Дичев, който свали 10 кг и сякаш му липсваше сила", допълни Георгиев.
 
Подготовката на състезателите е фокусирана върху европейското първенство за мъже и жени, на което България за първи път ще бъде домакин през месец април в „Арена Армеец“ (29 април – 1 май).
 
“Имаме изключително много талантливи спортисти, но все нещо ни липсва да вземем медал от голямо първенство. Да, имаме базата, имаме потенциала, постигаме успехи, но те не са постоянна величина. Трябва да се промени нещо в самата организация, което и правим.
 
Хубавото е, че имаме млад отбор, не са един и двама състезатели. И когато е отбор, нещата вървят по-гладко. Надявам се да направим конкурентен състав, но трябва и държавата да създаде условия за това. Защото джудото е много тежък и изключително скъп спорт. При нас всяка победа, всеки турнир носят точки за световната ранглиста, а квалификациите за олимпийските игри през 2024-а започват още това лято, през месец юни", заяви Георгиев.