Марк Христов завърши на престижното пето място на Големия шлем в Тбилиси (Грузия).

В малкия финал за бронза при 73-килограмовите джудист №1 на България за 2022-а направи оспорвана битка с олимпийския шампион от Лондон 2012 Лаша Шавдатуашвили, но загуби с вадзари. Грузинецът е един от най-титулуваните състезатели в категорията, като в кариерата си има още два медала от олимпийски игри, двукратен №1 в света е и носител на пет титли от европейски първенства.

Преди това Марк започна с ипон срещу германеца Алекс Габлер, после се справи с казахстанеца Аскар Наркулов, битката приключи в продължението след златна точка и ипон. На четвъртфиналите бронзовият медалист от Евро 2022 победи с ипон представителя на домакините Коте Капанадзе. А на полуфинала не успя срещу Обидхон Номонов (Узбекистан) - вадзари.

Така Марк остана на крачка от подиума. По-рано през годината той взе бронз в Тел Авив, като турнирът също бе от веригата Голям шлем.

В неделния ден на татамито ще излезе Ивайло Иванов. На старта в категория до 90 кг съперник на двукратния европейски вицешампион ще бъде Якоб Панковски (Полша).