Президентът на Международната федерация по айкидо (IAF) - Кей Изава изнесе публична лекция в НСА „Васил Левски“ пред студенти, състезатели и инструктори на тема Зад учението на  O Sensei „Добродетел на средния път“. 

Тя е структурирана на базата на няколко философски теми от учението на създателя на Айкидо, преведено на английски от Изава след дългогодишен труд и изследвания.

Преди това лидерът на световното айкидо, който е в България по покана на президента на нашата федерация Пламен Юруков, се срещна с ректора на Академията проф. Пенчо Гешев. Изава е за втори път в страната ни, като след първото му посещение по инициатива на Пламен Юруков, в НСА бе създадена специалността „Айкидо“.

"Аз съм убеден, че НСА е една от малкото образователни структури в света, която развива тази специалност и подготвя кадри с висше образование. Това респективно означава, че ще очакваме съдействие и взаимопомощ от международната федерация" – сподели проф. Гешев пред госта и допълни, че специалността ще допринесе допълнително за израстването на специалистите в Академията.

Кей Изава благодари на ръководството на НСА като припомни добрите спомени от първата му визита там. 

"Много ми е приятно да бъда отново тук и се надявам, че нашето сътрудничество ще става още по-силно и по-крепко“, заяви гостът. Той получи покана от проф. Гешев да стане гост- лектор в НСА за специалността „Айкидо“, което да даде по-голям тласък за развитието й.

На срещата присъстваха още председателят на Българската федерация по айкидо Пламен Юруков, проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност, проф. Николай Изов, зам.-ректор по учебната дейност.  

В 10:00 часа в събота, 5 октомври, Изава ще открие семинар на базата на Българската айкидо федерация в Дианабад.