Световното първенство по самбо, което ще се състои в Сърбия от 5 до 8 ноември, ще се проведе без зрители, обявиха за ТАСС от Международната федерация по самбо.

Надпреварата ще се организира, като се вземат предвид ограниченията за движение на спортистите и при спазване на всички мерки за безопасност и социално дистанциране.

"Организационният комитет на Световното първенство положи всички усилия да сведе до минимум рисковете от заразяване за спортистите. За това всички състезатели - от спортисти и треньори до съдии и медицински персонал, ще трябва да спазват стриктно правилата за безопасност. Първата стъпка е да се направи PCR тест за Ковид-19 72 часа преди пристигането в Република Сърбия, следващото е създаването на "чиста зона" за всички участници в състезанието, т.е. основно придвижването в Сърбия ще се извършват между хотела и залата", коментира президентът на световната централа Васили Шестаков.

Той каза още, че допускането на зрители до турнира е невъзможно.

"Очевидно е, че при тези условия турнирът ще се проведе без зрители", добави Шестаков.

Онлайн излъчване на турнира ще има на сайта на Международната федерация.
Световното първенство по самбо ще се проведе в град Нови Сад. Първоначално турнирът трябваше да се състои в Ашхабад, но поради ограниченията, причинени от пандемията от коронавирус, федерацията на Туркменистан се отказа от организацията на турнира. Надпреварата ще бъде съчетана с планираното световно първенство за младежи в Сърбия и ще продължи от 5 до 8 ноември. Очаква се над 400 спортисти от 30 държави да вземат участие в състезанието./БТА


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.