Шесткратната световна и деветкратна европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова сподели своята голяма мечта, а именно - участие на олимпийски игри.

Преди няколко дни в Нови Сад (Сърбия) 31-годишната българка завоюва рекордния в кариерата си шести златен медал от шампионат на планетата, но самбото не е олимпийски спорт. Затова тя от три години тренира борба с цел да спечели квота за Токио 2020.

„Това е моята година, подготвих се добре и бях готова. Относно олимпийската ми мечта много се надявам догодина отново да си говорим. Това е моята цел номер 1 и ще продължа да се усъвършенствам, за да съм по-близо до тази мечта", заяви Оряшкова на днешната си пресконференция.

Днес тя получи и парична премия от 10 хиляди лева. Тя е събрана от лични средства на доц. д-р Румен Стоилов, президент на БФДжудо, и от треньора и преподавател в НСА Стоян Саладинов.

„Радвам се, че в тези времена се случва нещо позитивно. Тази премия е от лични средства от хора, които са пример в моя живот. Щастлива съм, че все още има хора като тях. Иван Нетов много често ми казва, че съм като айсберг. Но аз съм върхът на айсберга, а имам много хора, които са в основата му и зад гърба ми. Затова искам да благодаря на Министерството на спорта, на БФСамбо, на БФБорба, на спонсорите и на всички, които ми помагат. Тези медали не са само плод на моя труд, а и на много други хора. Живеем в една несигурност за това какво ни предстои утре, но през тези шест месеца не съм спирала да тренирам и продължавам така. Предстои ми лагер с борбата на Белмекен през декември. Това ще бъде пети лагер на Белмекен за мен за последната една година", сподели още Оряшкова.

Според нея големите очаквания за титла са ѝ тежали, но тя е успяла да се справи.

„Винаги тежи, има напрежение от очакванията. Трябваше да спечеля на всяка цена, затова гледах да се изолирам от всичко. Всеки път всяка една моя съперничка се бори по различен начин, а аз по един и същ. Те гледат как да ме преборят, а аз най-вече искам да спечеля без да контузя себе си или съперничката си. Вече имам повече опит за моите 31 години. Когато излизаш на тепиха има адреналин, а за се опитвам да го стопирам и само да мисля. На много малко състезатели им се отдава това", каза Оряшкова, която е единствената състезателка в света с шест световни титли по самбо.

Тя добави, че има още какво да се желае от останалите национали и че българите са можели да спечелят повече медали в Нови Сад.