Днес в пресклуб „България“ спомоществователят на БФ Самбо, многократният шампион по борба, самбо, джудо и карате, авторитетният треньор, преподавател и експерт по бойни спортове Стоян Саладинов връчи премии на медалистите от световното първенство за мъже и жени този месец в Киргизстан и за младежи и девойки в Армения през октомври.

По-рано тази година той осигури парични стимули и за състезателите, които донесоха отличия на европейското първенство по самбо в Нови Сад, Сърбия. Човекът с голямо сърце, посветил живота си на спорта и обучавал специалния отряд за борба с тероризма, е обичан и посрещан с истинска благодарност от състезатели и треньори от различни поколения. Председателят на федерацията по самбо Росен Димитров направи паралел с времето на неговата състезателна кариера и изрази съжаление, че тогава е нямало щедър дарител като Стоян Саладинов.

За бронзовите си отличия при мъжете на Световното първенство трима самбисти получиха парични възнаграждения: Борислав Янаков /58 кг/ , Иван Хърков /79 кг/, Емил Незиров /, бойно самбо, 71 кг/. При девойките и младежите финансови стимули бяха връчени на още четирима състезатели, също носители на бронзови медали от Световното първенство в Армения: Лилия Георгиева, Анна Стоева, Станислав Стефанов в спортното самбо, както и Християн Ямболиев в бойното самбо.

При това в бойното самбо за първи път тази година е проведено Световно първенство за младежи. Премии имаше и за юношите и девойките от Европейското първенство. Стоян Саладинов бе предвидил награди и за треньорите – за старши треньора на националния отбор за мъже и жени Васил Соколов, на младежите и девойките Красимира Томова и за Иван Нетов – международен съдия и личен треньор на Иван Хърков.

„Това е супер успех, 99 процента доминира Азия“, коментира представянето на мъжете в Киргизстан В. Соколов.Географията на самбото се разширява все повече и медалите стават все по-трудно постижими. Световното първенство имаше награден фонд от 200 хил. долара, добави още той.

“Момчета, този път няма да имате медали“. Така Иван Нетов искал да подготви психологически състезателите, че ще останат извън челната тройка в света, като се има предвид мощната конкуренция на Световното първенство. „Радвам се, че ме опровергаха“, каза днес елитният рефер и треньор.