Българската федерация по джудо ще пребира с 20 000 лева за злато от световно първенство при мъжете и жените, обяви президентът Румен Стоилов.

Средствата са от федерацията и са извън тези, които държавата дава за световна титла.

За сребро са предвидени 15 000 лв., а за бронз – 10 000 лв.

Днес централата спази традицията и премира с 2000 лв. Марк Христов за бронза от турнира за Големия шлем в Тел Авив преди седмица. Отличието е първо от подобен ранг за младия ни национал, който през 2022-а стана европейски шампион до 23 г. и се нареди трети на континента при мъжете.

„Такива медали идват в точното време – каза Марк с усмивка. - Има моменти, в които в главата ми започват да се въртят разни мисли, а тези отличия са потвърждение, че вървя по правилния път. Всъщност, ако искаш да си №1, трябва да стигнеш до края и да победиш всички. Моите конкуренти видяха в мен заплаха още когато бях 17-18-годишен. Видях го в очите им. И други хора са ми го казвали. Въпрос на време е да се чувстват още по-застрашени...“

Марк разкри, че всъщност неговият баща и личен треньор Красимир Христов не му дава съвети какво точно да направи, а го оставя сам да стигне до изводите. „Не ми дава готови отговори, иска сам да стигна до тях“, допълва Христов.

Световното първенство е в началото на месец май в Доха, а дотогава Марк и националите ще имат два турнира - в Ташкент и Анталия.

Същевременно президентът на федерацията Румен Стоилов уточни, че останалите състезатели в отбора са здрави, в изключение на Янислав Герчев, койта има болки в ръцете и следващата седмица ще мине прегледи във Франция.

Президентът допълни, че все още федерацията не е получила средства по бюджета от спортното министерство за 2023-а, но изрази надежда, че скоро парите ще бъда преведени.

„За разлика от друг път със сегашното ръководство на министерството имаме много добра комуникация и работим добре“, коментира още Стоилов.