Шесткратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова говори за големите си успехи в предаването на NOVA - "Събуди се". Деветкратната европейска шампионка разказа за трудните моменти и успехите в кариерата си.

„Най-важното е да имаш голямо сърце, за да спечелиш толкова титли, защото другото може да го постигнеш с тренировки, но ако го нямаш – няма как да стане. Апетитът идва с яденето и колкото повече печелиш, го искаш отново. Илюзия е, че като спечелиш една титла ще поискаш да спреш. Самбото е неолипмийски спорт и финансирането не е голямо. Този спорт ме е изградил като личност“, заяви Оряшкова.

„Усетих негативизъм, въпреки че не съм от най-известните. Никога не съм отказала на никого да се борим или да направим една тренировка, за да има негативизъм. След всяко състезание съперничките ме питат дали няма вече да се откажа (смее се)“, добави още той.

„От две години се опитвам да взема квота за Олимпиадата чрез борбата, със самбото са сходни спортове. Ядосах се много, когато ме тушираха за първи път, но ме мотивира да продължа. Не ми е било леко, докато стигна до този момент, защото всеки ден е пълзене и ходене милиметър по милиметър“, каза световната шампионка.

„Веднага, когато взех първия си медал много хора се зачудиха защо не отивам на кафе или да хапна с някого. Много съученици и приятели се отказаха рано от спорта, но аз проължих Оказа се, че всеки, който има нещо, по-лесно се отказва. Близките хора са най-важните. За съжаление изгубих майка си. Имах избор дали да се прибера от състезание, но казах, че не мога. Смятам, че и тя би го искала. Тогава останах да се боря и станах първа. Много е ценен този медал и предпочетоха да я запомня така, както е била винаги и затова не се прибрах“, каза Оряшкова.

Вижте в прикаченото видео разказът на Мария Оряшкова за трудностите в живота си и успехите в спорта.