Любомир Геджев, който е представител на BKFC за България, даде обширно интервю пред Gong.bg, където отговори на всички важни въпроси относно предстоящото събитие.

Двубоите BKFC 58 са на 22-и февруари от 20:00 часа и може да гледате на живо по DIEMA SPORT 2 и новия специализиран канал Fight Klub.

Поводът за това интервю е второто събитие на BKFC, което ще се провете на 22-и март в "Арена София. Какво обаче да очкаваме този път?

Благодаря първо за поканата и за подкрепата на медиината група. Радвам се, че аз съм този, който успя да привлече верига от такъв ранг в България. Събитието се различава с подбора на участниците. Този път файткартата е по-добре съставена. При първото събитие имахме повече интерес от ММА бойци и не бяхме проследили с какви съпеницци са се състезавали и какъв им е стила.

В екипа ни се присъедини Марчела Гюрова, която е настоящ мачмейкър. Тя има талант в това нещо и състави картата. Тя прецени кой с кого да играе и проучи състезателите. 

Разширихме спектъра на държави от които има участващи. Имаме и женски двубой, който смятам, че също ще е интересен. Мейнивента ни е между Тони Маркулев и Калоян Колев. 

Васо Бакочевич ще играе в предпоследния мач, а неговия противник е египтянин, от който съм много впечатлен. Качествата на този боец са много сериозни, истински професионалист. Този мач ще бъде много следен в чужбина. Особено в Сърбия, където Васо има голяма аудитория и популярност.

Появява ли се във вашата глава идея, че България може да се превърне в регионален център на бокса с голи ръце?

"Мисля, че България може да е център за провеждане на много бойни събития. Можем да привлечем доста хора не само от Европа, а и от други близки страни и континенти. Нашата цел е да разпространим този бранд. Поканихме Васо и Нуман, за да отворим вратите към Сърбия и да намерим подходящ промоутър там. Опитваме да създадем събития в арабския свят, в Египет. Гледаме също Турция, Хърватия, Румъния, Испания и Полша. Това са плановете ни за тази година. 

Бразилския пазар също бе поверен на мен, поради връзките ми от бразилското джиу джицу и хората, с които съм в добри отношения."

Каква е обратната връзка от BKFC, след първото събитие?

"Доволни са от първото мероприятие. Преди нас бяха организирани такива битки в Англия и в Тайланд. Дейвид Фелман, който е президент на организацията, и неговия екип знаеха много малко за нашата държава. Те обаче останаха впечатлени от нивото на бойците, от нашата работа и от цялата организация. Аз също останах впечатлен, защото са трудолюбиви хора.

Това, че събрахме такава аудитория направи американците много доволни. По продажби надминахме с малко техния рекорд от щатите."

Успяхте ли да удовлетворите очакванията на феновете в залата и пред екраните?

"Имаше два двубоя, които оставиха горчив вкус. Но нямаш гаранция, че нещо подобно няма да се случи. Генерално обаче получихме повече комплименти."

Благой Иванов ще бъде ли по някакъв начин в картата на BKFC?

„За това събитие...историята е такава, че аз допреди 3 дни или 4 получавах конфликтна информация от хората в Америка относно преговорите с Багата. Доколкото разбрах, негов мениджър е комуникирал с представители на BKFC. От първия момент, в който Дейвид Фелдман го спомена – много преди да планираме събитието, лятото на миналата година. Той ме попита дали Пулев и Иванов са бойци, към които публиката има интерес. Аз останах шокиран и казах „Да“. Естествено, с тях двамата, тук сме вързани. През месеците, в които тази тема се връщаше, аз получавах информация само от американска страна. Уикендът, сега, говорих с Багата. Поговорихме. Радвам се, че имах възможност да говоря лично с него. Той има интерес, ние имаме интерес. Предстои да обсъдим финансови параметри за официално участие. Ако стигнем до съгласие, ще е за следващото събитие през ноември“, заяви Геджев, директно анонсирайки, че BKFC планира да продължи със събитията у нас.

Периодът е прекалено кратък. А и Благой Иванов заслужава месеци реклама, не е стъпвал дълго време пред българска аудитория. Ще е голяма чест, ако се случи на BKFC. Мен би ми се искало да се случи 3 месеца преди събитието, за да може всеки българин да разбере, че Благой ще участва.

Ако вземем под внимание дискусиите до момента – те са между американци и други американци. С техните изисквания и правна структура...много тегава работа. И на мен ми се искаше да чуя от него какво би го направило щастлив и би го удовлетворило. За нас безспорно това би било огромна чест."

След първото събите появи ли се по-голям интерес от повече бойци?

"Да, ежедневно получаваме запитвания за участия. Имаме обаждания както от България, така и от чужбина."

Как се осмелихте да включите и женски мач?

Тя системата е изпитана. Всеки женски двубой предизвиква голям интерес. Този стил е значително по-брутален. Получили сме запитване, никой не сме насилвали или канили да участва. Двета дами са боксьорки от Германия с голям опит. Публиката не само ще хареса факта, че две момичета се бият, а и ще оценят колко усилия за нужни за да влезеш в такава битка.

Защо се спряхте на битката между Тони Маркулев и Калоян Колев за главна среща?

Нашият мачмейкър имаше задачата да прецени резюмето на кой участник пасва за да е във финалния мач. Маркулев се връща след дълга почивка.Този факт допринесе много. Калоян пък при миналото събитие не успя да се докаже, а беше много подготвен. За мен той е много талантлив и  трябва да му се обърне сериозно внимание.

Трудно е да избереш кой мач да е водещ, всички искат да участват в него. Като промоутъри обаче трябва да правим такива трудни избори.

Бихте ли споделили на  феновете, защо трябва да дойдат в "Арена София", за да гледат BKFC?

Феновете бяха жадни за нещо по-различно. Този правилник е именно това, от което индустрията имаше нужда. Да видиш тези битки на живо, е много по-интригуващо. Правилата в този стил правят мачовте по-кратки, но и много по-интензивни. Бойните спортове изграждат характер, а тук участват най-смелите атлети.

Каня всички в "Арена София" на 22-и февруари от 20:00 часа, за да станат свидетели на нещо зрелищно и много атрактивно.

Цялото интервю може да гледате във видеото.