Представителят на BKFC за България Любомир Геджев даде интервю за Gong.bg дни преди голямото събитие. Той сподели подробности около организацията на галавечерта и разкри, че предстои още една бойна вечер, на която се очаква да участва и Благой Иванов-Багата.

Как убедихте верига от подобен мащаб да направи галавечер у нас?

-Имах амбиция да докараме по-престижна верига в България, от BKFC имах най-бърз отговор, имахме комуникация. Посетих тяхно събитие на живо, това допълнително запали в мен желанието именно това да е организацията, с която да направим нещо в България. Мисля, че ги убедих с някои неоспорими факти. Това което аз използвах за аргумент е, че тази част от Европа е 200 млн. Пазар, които харесват бойните спортове. Вкарах малко цифри в аргументите си, но аз самият вярвам, че това е така, вярвам, че България може да бъде добра платформа за тези големи събития. Пътуването е лесно, има какво да се види, така че защо не?


Грабни ваучер за голямото събитие в Grabo.bg


Каква беше тяхната асоциация, когато чуха България?

-Нямаше никаква индикация, че знаят какво е България или че с нещо е позната. Мисля, че основната мотивация бе BKFC да направи изявление, че вече стъпват в Европа. Това беше перфектна възможност.

Вие имате много голям опит, не само като спортист, но съответно и като организатор, мениджър на подобни събития. Според вас по-трудно ли се организира подобно събитие в България, спрямо другите държави?

-Естествено, малко е субективно да се направи такова заключение, зависи кой го организира. Какъв екип и опит има. За мен по-големи трудности има, където регулаторните механизми са по-сигурни и мерките са по-детайлни. Извън това мисля, че всеки друг аспект на организацията е един и същ – маркетинг, реклама, технически изисквания и прочие. Всички предизвикателства, през които минаваме тук, ги минават и на друго място.

Да кажем все пак на хората какво е BKFC. Споделете ни за спецификациите и особените правила на бокса без ръкавици.

-Това не е нов спорт, той датира от векове насам. Правилникът набира скорост, хората са жадни за някакво раздвижване. Това което изпитахме с навлизането на ММА нарани бокса. Феновете бяха жадни за нещо по-зрелищно и правилникът за бокс без ръкавици им даде точно това. Правилата са идентични с тези на бокса. По същия правилник се регулира събитието, но не наличието на ръкавици променя, както нагласата на бойците, така и самото действие. Шансът да се играе стратегически е намален заради удар, който може да промени срещата.

Росен Димитров срещу Тодор Желязков е основната битка на вечерта, това са двама бойци, които нямат нужда от представяне. Как убедихте тях и всички други да се включат в това нова и за тях предизвикателство?

-Интересното беше, че когато проведохме кастингите, бойците, които се явиха бяха каймака на нашите среди. Тези момчетата знаеха коя е организацията и имаха интерес да се изяват. След кастинга аз получих обаждане от Росен Димитров, който е разбрал за това нещо и сам изяви желание да участва. Той самият пожела да се сбие с Тодор Желязков. За мен като промоутър това беше перфектна възможност. Тази среща е от най-интригуващите, имат минало, вече са се били на ММА, нямаше как да подмина тази възможност.

Имате ли вече планове за следващи събития?

-На 22 март е следващото ни събитие, залата вече е запазена, а картата се нарежда. Надявам се да видим Благой Иванов на това събитие. BKFC са в преговори с него от известно време, това за него ще е прекрасна стъпка да се върне на българска почва. Да покаже пред наша публика на какво е способен.