Олимпийската шампионка по карате от Игрите в Токио през 2020 Ивет Горанова заяви, че изпраща успешна 2023 година в личен и в професионален план. Тя е доволна от постигнатите резултати, но добави, че иска да постигне всеки връх в спорта.

Преди ден плевенчанката спечели квота за Световните игри на неолимпийските спортове и дисциплини в Китай през 2025 година, а днес получи наградата за спортист на месец октомври, когато завоюва сребърен медал на Световното първенство в Будапеща. Тя получи 13 гласа от спортните редакции и остави зад себе си Владимир Зографски, който има 7 гласа, след като спечели лятната верига Гран При по ски скокове.

"Искам да благодаря на всички журналисти, които са гласували за мен. Благодаря за доверието! Благодаря на Министерството на спорта, на федерацията по карате и на всички, които са до мен, помагат ми и вървим заедно напред. Благодаря най-вече на моята треньорка Йована Прекович, с която направихме една добра година. Изпращам я тази година успешно в личен и в професионален план", каза шампионката.

"Беше една шарена година, защото започнахме много тежко с контузии, не бях във форма, играх в друга категория. Успехът за мен е, че успях да си върна нивото. Това е и една сребърна годината, защото останах втора на Европейските игри и на Световното първенство. Винаги отивам за златото, но не винаги се получава. Може и аз да не съм го заслужила, може да съм допуснала грешки, но работя постоянно. Приемам я тази година като мотивация - върховете предстоят, което ме държи будна и гладна за победи. Имам много идеи в главата си за бъдещето, но действам една по една", добави Горанова.

"За Световните игри, щастлива съм, че взеха квота, защото класирането за тях става изключително трудно. Само осем състезателки от целия свят могат да участват. Второто място на Световното първенство ми даде тази сигурна квота. Миналата година участвах на такива Световни игри в САЩ, но не успях да се представя на ниво и, разбира се, съм леко разочарована от това. Искам да се поправя и да спечелят златото и в това състезание, защото искам да постигна всеки един връх в този спорт. Преди това има други върхове, други цели, които да постигам. Прекалено е далеч това състезание. Догодина има Европейско първенство. То ми е основна цел за годината. Искам да стана европейска шампионка. Има четири Премиер лиги, на които участват само топ 32 от ранглистата. Ще търся най-високо класиране", каза още тя.

Мечтата на Ивет Горанова е България да стане световен център по карате. Идеята й е у нас да дойдат на подготовка най-добрите състезатели на планетата.  

"Моята идея е да станем център на каратето в света, което ще бъде много по-престижно и по-добре за нас. Идеята е освен семинарите, които правим, да започнем да правим и лагери, големи турнири, състезания и да събираме най- добрите каратисти в света", каза още олимпийската шампионка.

"Това е поредна победа за Ивет, пореден повод за гордост за БНФКарате. тя е пример за един успял млад човек и е посланик на доброто. Пожелавам й все така да продължава да печели", каза Димитър Спасов, член на Управителния съвет на федерацията.

Старши треньорът на националния отбор Борислав Иванов също е доволен от постигнатото през годината.

"Тази година Ивет премина през трудни периоди в началото, но направи един уникален завършек - финал на Световното първенство, Мога да й пожелая само успехи. След олимпийското злато остана само европейското и световното", каза Иванов.

"Карате е един от най-масовите спортове в света, конкуренцията е брутална, жестока. Ние имаме изключително млад отбор, а състезателите се представят на ниво. Ивет е голяма мотивация за всички тях. Забелязва се подем, израстване, имаме потенциал", допълни треньорът.