Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова и нейният личен треньор Ангел Ленков спечелиха приза съответно за спортист и треньор номер 1 на месец ноември в анкетата на спортните редакции у нас. Горанова, която на олимпиадата взе титлата в дисциплината кумите на каратето при 55-килограмовите, през ноември завоюва бронзов медал от световното първенство в Дубай. Тя получи 19 гласа, изпреварвайки Мария Оряшкова (4 гласа) и сестрите Стефани и Габриела Стоеви (1 глас).

Ленков заслужи отличието при треньорите с 11 гласа, а топ 3 оформиха Мартин Коста Бланко (9 гласа) и Кристина Ташева (3 гласа).

"Благодаря за третата награда за спортист на месеца, която получавам. Все още не тренирам активно. Очаквам и награждаването за Спортист на годината. За мен би било голяма чест, ако спечеля първото място. Много от българските спортисти се помнят с този приз и за мен би било голямо признание", заяви Ивет Горанова и добави:

"Искам да спечеля, но това не зависи на 100% от мен, а от гласовете на журналистите."

Треньорът Ангел Ленков коментира, че се гордее с постиженията на Горанова през тази година.

"Гордея се с Ивет, защото на световното първенство за нас беше по-тежко, отколкото на олимпийските игри. Най-вече, защото тя успя да се пребори със себе си и намери мотивация да стигне до медал. Имаше възможност да стане първа, но за нас и третото място е повод за голяма радост", каза Ленков.

Emona Tsoncheva / LAP.bg
21 снимки

Той обясни, че не е имало спад във формата на Ивет Горанова и дори физически е била още по-добре подготвена.

"В емоционално отношение беше много трудно на световното първенство, защото всеки искаше да победи олимпийската шампионка и тя трябваше отново да се доказва", заяви Ленков.

Сериозните тренировки за следващия сезон за Горанова ще започнат след Нова година. Тя ще води обща физическа подготовка в Плевен.

"Европейското първенство, което предстои догодина е голямо предизвикателство за нас. Надявам се да се върнем в повече от една титла. И на Световните игри ще се борим за първото място", коментира треньорът на Горанова.

"Може би беше добре за мен, че станах трета на световното първенство, защото това ми остава голяма мечта и цел да покоря световния връх. Олимпийските игри бяха нещо, което присъстваше постоянно в съзнанието ми. След титлата в Токио бях много задоволена и имах притеснения за световното. Подготовката мина добре, но стресът беше голям заради очакванията и това ми тежеше, но опитвах да не го мисля много", каза още Ивет Горанова, която подчерта, че за каратето най-важни са дисциплината, постоянството и упоритостта.

Генералният секретар на Българската национална федерация по карате Борис Николов коментира, че в момента тече един от най-интензивните периоди за ръководството на централата, тъй като се планира работата за следващата година.

"Успехите ни радват, но и ни задължават да дадем възможност на всички състезатели да тренират и да участват на турнири догодина", каза Николов.