Българските джудисти ще дебютират на европейско първенство за смесени отбори при мъжете и жени, което е този уикенд в руския град Уфа.
 
Националите ще бъдат водени от най-добрия ни състезател Ивайло Иванов, който ще се състезава в новата за него категория до 90 кг.  Надпреварата в руската република Башкирия ще бъде първа за аса ни след олимпиадата Токио 2020. 
 
Иванов планираше  да се върне на татамито след Нова година, но завръщането му стана по-рано, тъй като родната федерация получи специална покана да участва на шампионата, като домакин на европейското първенство за мъже и жени през април догодина.
 
Седмият от олимпиадитe Рио 2016 и Токио 2020 вече направи едно състезание в новата за него категория. Миналата седмица Ивайло се бори в Румъния и спечели и трите си срещи в категория до 90 кг.
 
В състава на мъжкия ни тим са още младият талант Марк Христов (73), който през септември спечели първия си медал при мъжете - бронз от турнир Гран при в Загреб, както и Ивайло Димитров (над 90), завърнал се успешно на татамито след дълго лечение на травма. Миналия месец той взе бронз на Европейската купа в Дубровник.
 
При жените България ще бъде представена от много млад състав - Снежана Граматикова (57 кг), Лидия Бънчева (70) и Ирина Железарска (над 70).
 
Тимът ще бъде воден от треньорите Васил Митов и Ганчо Дойков. На първенството участие ще вземат 137 джудисти от 17 държави. 
 
"Участваме за първи път, затова няма да бъдем сред поставени отбори и най-вероятно още на старта ще излезем срещу някой от фаворитите. След олимпиадата Ивайло не е спирал да тренира, поддържаше форма и много добре се чувства в новата категория.  За това първенство е любопитното, че след като бъде изтеглен жребият за отборната надпревара, ще се тегли и жребий с кои категории да започне първенството. Така че тежките категории може да са още в първия ден", заяви Ганчо Дойков.