Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов и вицепрезидентът на родната централа Даме Стойков наградиха Ивайло Иванов и Атанас Герчев, старши треньор на националния отбор, за спечеления бронзов медал на турнира "Мастърс" в Доха (Катар) през миналата седмица.

Иванов получи премия от 4000 лева, а Герчев - 1000 лева, като ръководителите на централата обясниха, че тези пари идват от спонсори, а не са държавни.

"За мен работата в екип е най-важна и тази работа доведе до това да имаме за първи път да имаме медал от такъв турнир. Това е като Мастърс турнирите в тениса. А за първи път имахме и трима участника на такъв турнир, което показва, че сме на прав път и спортът джудо се развива все повече и повече. Надяваме се следващите години да имаме и петима състезатели на такъв турнир", каза Даме Стойков на пресконференция.

"Едно добро състезание за нас, бих казал отлично. Не искам да изпадам в някакъв тип оправдателен режим, но срещата на Ивайло, която той загуби, всъщност беше ощетен. Другият състезател го хвана за крака, което при нас не е разрешено, но го подминаха. Ивайло показа едно добро ниво и класа. Състезанието беше тежко, класни състезатели дори не стигнаха до медалите. Доволен съм доста от това състезание. Янислав Герчев също показа, че има някакви способности. Вече му се случва за втори път да победи световен шампион - можем да очакваме от него повече", заяви Герчев.

Той коментира контузията на Ивелина Илиева, която има сигурна квота за олимпиадата в Токио. По всяка вероятност става въпрос за скъсани кръстни връзки на дясното коляно.

"На Ивелина Илиева контузия й попречи да продължи напред и да видим какво ще постигне. Говорих със Свилен Скерлев. Магнитен резонанс е направен, но все още е доста неясен и няма нищо категорично. Аз съм се научил преди да съм сигурен, да не говорим. В момента има отток, трябва да се изчака да спадне и да се направи нов резонанс. Тя има олимпийска квота, така че може да бъде спокойна. Има само теоретичен шанс да я изместят от квотите, реален не. Опции винаги има - много състезатели са играли на големи състезания с контузии. Въпросът е да се изчака спокойно и да видим как ще стоят нещата", каза Атанас Герчев.

Ивайло Иванов стана първият българин с медал от такъв форум, след като спечели бронз на турнира "Мастърс" в Доха.

"Ако няма екип, сам човек е никой. Тези хора на тази маса (Атанас Герчев, Румен Стоилов и Даме Стойков) аз ги приемам като приятели и им благодаря за това. Вижда се, че от две години нещата вървят добре. Благодаря също и на треньора Атанас Герчев. Когато ние имаме спокойствие да работим и можем да сме концентрирани в работата си, резултатите идват. Благодарен съм, че се опазих здрав. Радостен съм, че съм първият човек, който печели такъв медал за България.

Продължавам да дерзая и да работя усилено и се надявам с всяко едно състезание до Олимпиадата да бъда по-добър и по-добър и на най-важното състезание да изправя България на крака", каза Иванов.

Той коментира, че никога не е мислил да се състезава в друг спорт.

"Никога не съм мислил за друг спорт. Баща ми ме записа на джудо, защото бях много буйно дете, а залата беше на 200 метра от нас. Ходил съм на футбол, но никога не съм мислил за друго. През 2010 година, когато станах европейски шампион отново с Атанас Герчев, осъзнах, че в мен има хляб и искам да правя това. Аз избрах тогава да тренирам и да се концентрирам в едно нещо", добави националът.

"Пандемията ми показа, че не всичко е на 100 процента. Бях го решил, чe ако загубя на Олимпиадата, светът свършва. Но ето - нещата не зависят от нас. Гледам да следвам състезанията стъпка по стъпка без значение какви са - ще дойде Олимпиадата, ще бъда подготвен за нея, ще умра на татамито. Ако е писано да съм на върха, ще съм сред медалистите", добави Иванов.

Следващият сигурен турнир от Големия шлем в Тел Авив през февруари. Дотогава подготовката на националите ще продължи с лагери в Сливен и Турция.

В Тел Авив ще участват Янислав Герчев (60 кг), Божидар Темелков (66), Марк Христов (73), Ивайло Иванов (81), Борис Георгиев (100) и Даниел Дичев (над 100 кг).