Борис Георгиев бе премиран с 3000 лева от Българската федерация по джудо за сребърния медал от турнира Голям шлем в Ташкент. Наградата му бе връчена от президента на централата Румен Стоилов, а служебни ангажименти спряха вицепрезидента Даме Стойков за церемонията в пресклуб България.

Всъщност отличието е най-ценното в колекцията на 24-годишния национал до момента, който е пети на европейско за мъже от 2020-а, световен и европейски шампион за полицаи през 2019-а, става и победител на турнир „Освобождение“ през 2020-а.

"Уникални емоции преживях. И съм особено щастлив, че вече фокусът не е само около лидерите Ивайло Иванов и Янислав Герчев, но се появяват и други момчета с потенциал. Борис беше невероятен, много стабилен", коментира старши треньорът Атанас Герчев.

В момента Георгиев е 47-ми в олимпийската ранглиста с 1072 т., като се нуждае от още 2000 точки, за да си гарантира участие на игрите Токио 2020. Националът ще има възможност да направи това на оставащите 3 турнира от Големия шлем, както и на европейското в Лисабон през април.

Борис Георгиев е лицето ни на този турнир – каза президентът Румен Стоилов. - Но и останалите ни състезатели се представиха достойно. А тези премии, които даваме от нас, като федерация, им дават допълнителен стимул. И Борис е идеален пример за това. Завършил е висшето училище в Симеоново, а не спортното. Но той има възможност да участва на турнири, да трупа опит, за да стигне до това ниво.

За един спортист медал от такова състезание е много запомнящ и емоциите след време ще разказвам на моите деца и внуци – каза с усмивка Борис. - Благодаря на президента и вицепрезидента на федерацията за наградата. Когато има спокойствие и нещата се получават. Благодаря на старши треньора за оценката, както и на моя личен треньор Стоян Велев, с когото сме в постоянна връзка също. В отбора сме много сплотени и всички са на оптимално нови. А успехите на Ивайло Иванов, който сега беше с нас, много ме вдъхновяват. Борбата му е пример за мен.

На финала Георгиев загуби от българина с белгийски паспорт Тома Никифоров, с когото отдавна са приятели и са тренирали заедно. Но за първи път се срещат на официално състезание.

Нямах никакво притеснение преди среща, излязох да се забавлявам и да правя това, което най-много обичам – каза Борис. - Направих две грешки, а в джудото те са решаващи. Тома много ми е помагал, съветвал ме е за тактика, за съперници, тъй като от доста време е в елита. Познаваме се идеално. Но колкото и да сме близки, излезем ли на татамито забравяме за приятелството и даваме най-доброто от себе си. Още повече, че и двамата имаме един и същи залог – олимпийската квота, и двамата преследваме точки за ранглистата. Съжалявам, че не чухме българския химн... Но пък спечелих много симпатии. Цялата зала скандираше за мен. А подкрепата от България бе смайваща, което означава, че нашият спорт се развива. Та само в родния ми град Сливен има над 400 деца, които се занимават с джудо.

Следващият турнир за нациионалите е също от веригата Голям шлем в Тбилиси от 26 март. Преди това националите ще направят лагер в Тетевен, в който ще се включи и живеещият в Япония Даниел Дичев.

Същевременно президентът Румен Стоилов разкри, че възстановяването на най-добрата ни джудистка Ивелина Илиева върви добре, като плановете са тя да се включи в тридневните лагери в Тбилиси в края на месеца и Анталия в началото на следващия.