Ръководството на Българската федерация по джудо в лицето на председателя Румен Стоилов и заместник председателя Даме Стойков изрази големите си притеснения от липсата на бюджет за 2022 година от страна на Министерството на младежта и спорта, което затруднява изключително много подготовката и организацията на предстоящото европейско първенство за мъже и жени в София между 29 април и 1 май. Трети месец джудистите са без заплати, разкриха от централата.

„От 1 декември миналата година, когато започнахме целенасочена подготовка за европейското, сме на пълни мускули. Вече е средата на март. Не е тайна, че в първенството от страна на държавата бяха инвестирани 2 300 000 лева за таксата към Европейския съюз по джудо и наем на „Арена Армеец“. Те бяха осигурени от предишното правителство още преди две години. В последните месеци направихме план за тази година и сме кандидатствали за бюджета, но до този момент националният треньор Георги Георгиев така и не е извикан да защити пред спортното министерство направения план за подготовка и участия. Това ми се случва за първи път от 16-те години, в които съм ръководител на различни федерации“, коментира Румен Стоилов по повод липсата на средства от министерството за 2022-а.

„За самото европейско първенство също има изисквания. Апелирам към ръководството на Спортното министерство, а и към финансовия министър. Надяваме се нашите ръководители да правят проста аритметика, след като държавата е инвестирала, а на шампионата се очакват повече от 700 човека и се прави огромна реклама на страната. Тук не говорим за личности, а за България“, продължи Стоилов.

Yulian Todorov / LAP.bg
25 снимки

Той разкри, че за организацията на европейското първенство са необходими около 250-300 хиляди лева, включително за татами и съответното оборудване от лицензирани производители.

„Това европейско ще го направим и ще се представим достойно, въпреки неуредиците. Тази година от юни обаче започва и взимането на точки за следващата олимпиада. Европейското също носи точки. Догодина в България пък предстои и Европейска купа, така че това оборудване ще се ползва многократно“, поясни Румен Стоилов, който добави, че досегашните срещи с представителите на Спортното министерство не са дали реален резултат, а ако се наложи най-късно през следващата седмица федерацията по джудо ще се обърне за съдействие директно към Министерски съвет.

В същото време от централата все пак успяха да наградят златните медалисти от Европейската купа по джудо в Прага, Чехия – Ивайло Иванов и Марк Христов.

„Момчетата се потрудиха доста и резултатите постепенно са налице. Надявам се продължаваме така и да се представим добре в квалификациите и на следващите олимпийски игри. Участието на големи първенство е сложно нещо. Започнахме с базова подготовка, а тренираме паралелно три отбора и се стараем всеки месец състезателите да имат поне 20 дни централизирана подготовка“, заяви националният треньор Георги Георгиев.

„Чувствам се вече като нормален човек, мога да се храня нормално и да не свалям килограми. Да ходя на състезания пълноценен“, коментира Иванов, който вече е в по-горна категория.

„Надявам се това да е само началото. Имаме подкрепа, а вече имаме и отбор, което искаме от години. Трябва да бъдем по-единни и да се подкрепяме. Надявам се следващият турнир също да мине добре“, каза още Ивайло Иванов.

„От началото на годината направихме пълноценни тренировки. След Европейската купа в Прага проведохме и доста полезен лагер. Надявам се да зарадваме публиката на европейското“, пожела си Марк Христов.