В столичната зала „ Универсиада“ завърши международният турнир по Таекуон-До ITF „ София Оупън“ 2023 , в който се включиха 475 състезатели от 12 държави. В двете дисциплини „ форма“ и „спаринг“ зрителите видяха оспорвани и много интересни надпревари в събота и неделя във всички възрастови групи и категории. Българското участие на таекуондисти от цялата страна донесе и победите в отборната клубна битка за големите купи, които бяха връчени на церемонията след края на турнира. Шампиони в това издание станаха „ Тайгър тим“ – Перник със спечелени 36 медала ( 13 златни, 11 сребърни и 12 бронзови) . Второто място в крайното класиране завоюваха „ Фолкън“- Благоевград с 29 медала ( 12 златни, 9 сребърни и 8 бронзови), а трети „ Тервел 2006“ – Севлиево с 24 отличия ( 10 златни, 7 сребърни и 7 бронзови).

„ Стана много оспорван и динамичен турнир. Благодаря на всички съдии, треньори и състезатели , които взеха участие. Също така и на нашите партньори, които помогнаха с организацията и логистиката. Най-важното е , че чужденците оцениха „ София Оупън“ като отлично проведено събитие и това много ме радва. Постарахме се доста и резултатите са положителни“, сподели Николай Спасов – главен организатор на турнира.

Кратка почивка за част от таекуондистите предстои в следващите дни, защото в средата на месеца ще участват на традиционния „ Охрид Оупън“ в Северна Македония.

„ Получи се силно състезание като цяло и много добра организация. Имаме голямо бъдеще сред младите ни състезатели и съм сигурен, че в следващите турнири ще покажат още по-голямо израстване и резултати. Добре се работи по клубовете в България и искам да поздравя треньорите за ежедневната им дейност в залите. След участието в Охрид ще има малка ваканция, а след нея започваме с подготовката за Световното първенство в Казахстан през август месец. Предстои ни и лагер -сбор в Благоевград, където ще се съберат най-добрите ни таекуондисти за предстоящия форум. Тепърва ще бъдат селектирани състезателите, защото има време, но треньорите на националния отбор ще имат доста работа, за да определят състава за Казахстан“ , заяви Марио Богданов- председател на БФ Таекуон-До ITF.