„С всеки изминат ден се чувствам все по-стабилна – каза най-добрата ни джудистка Ивелина Илиева преди световното в Будапеща. - Турнирът в Казан през май беше добър тест да видим на какви натоварвания ще издържи коляното. До момента всичко върви добре. Страх, притеснения не съм имала. Излезеш ли на татамито, нямаш време за тези неща.“

В началото на май Ивелина стартира на първото си голямо състезание след пауза от 4 месеца, в която лекува тежка травма на коляното, а два от тях прекара в швейцарска клиника. И на Големия шлем в Казан стигна до репешажите. А сега ще стартира на световното в Будапеща от 6 до 13 юни.

По програма всеки ден ще има по една мъжка и една женска категория. Илиева ще излезе на татамито на 8 юни, тогава при мъжете в категория до 73 кг ще ни представя Марк Христов.

Надпреварата е последна възможност за спечелване на точки за олимпийската ранглиста, в която Илиева е 22-а и си е осигурила виза за игрите. След края на първенството Международната федерация официално ще обяви и кои джудисти получават квоти заТокио 2020.

Преди световното мъжкият ни тим пък имаше лагер на базата „Камчия“ край морето с представители на Гърция и Сърбия, които бяха с европейския си шампион Александър Кукол.

„Момчетата са добре, здрави са и вече си оправят килограмите за влизане в категориите - каза старши треньорът Атанас Герчев.

"Имахме много тежък сезон, постоянно бяхме по турнири, понатрупа се умора и първата седмица от лагера беше по-тежко, докато влязат в ритъм. Добре са подготвени и се надявам в Будапеща да се представят по възможно най-добрия начин.“

Мъжкият ни тим е воден от най-добрия ни състезател Ивайло Иванов, който е с най-предно класиране от българите в олимпийската ранглиста - №13. Неговите срещи са на 9 юни.

На татамито в Будапеща ще излязат и останалите ни състезатели, които спорят за олимпийски квоти – Янислав Герчев (60), Божидар Темелков (66), Борис Георгиев и Даниел Дичев (100).

За световното са заявени 712 състезатели от 133 държави.

В навечерието на първенството предстои и изборен конгрес на Международната федерация по джудо. Фаворит за президентския пост е досегашният ръководител Мариус Визер (Румъния). На форума страната ни ще бъде представена от Румен Стоилов, президент на Българската федерация по джудо.

Програмата по дни на българското участие:

6 юни – Янислав Герчев (60)
7 юни – Божидар Темелков (66)
8 юни – Ивелина Илиева (57) и Марк Христов (73)
9 юни – Ивайло Иванов (81)
11 юни – Даниел Дичев, Борис Георгиев (100)