Двукратният европейски вицешампион Ивайло Иванов е със сериозна контузия на дясното коляно и ще се възстановява между два и три месеца. По-рано днес той загуби първата си среща на шампионата на Стария континент в София от румънеца Алекс Крет.
 
"Ядосан съм, защото можех повече дори с тази контузия. Може би мозъкът ми ме спря заради нея и съжалявам, че не успях да покажа на българска земя това, което мога и да зарадвам всички тези хора. За мен, за цяла България да направя това, което наистина мога. Това е, което най-много ме боли. Но продължавам напред, ще се възстановя и на Световното първенство ще се реванширам", каза Иванов след състезанието.
Той има травма на връзки на дясното коляно, но засега ще се лекува консервативно, а операцията е следваща опция.
 
"Един месец ще правя упражнения, защото на 80 процента тази връзка, ако е скъсана, се възстановява. Но ако не успея, трябва да се оперирам, ще видим . . . Може би 2-3 месеца ще ми трябват да се възстановя и да бъда готов отново за атака. Получих травмата на турнира Гранд шлем в Турция. Моят треньор мислеше, че е по-добре да не се боря сега, но аз бях много амбициран, все пак съм в България. Исках да мотивирам хората, които идват зад мен, че въпреки всичко могат да излязат и да се борят, никога да не се отказват. Преди европейското тренирах малко, четири дни преди състезанието опитах да се боря, ударих се пак, но желанието ми беше голямо да участвам пред цяла България и на българска земя. Никога не е имало такова състезание и не се знае дали пак ще има, поради простата причина, че изискванията са ужасни като пари, а както знаем, нашата държава не е от най-богатите. Надявам се отново да има такова състезание тук един ден и аз като треньор или като публика да бъда там", добави Иванов.
 
Той коментира представянето на съотборниците си в националния отбор. Янислав Герчев спечели сребърен медал, а Марк Христов взе бронз.
 
"Много емоции тези дни. Янислав Герчев направи уникално геройство, защото свали 10 кг. Ние сваляме заедно от 6-8 години и само много малко хора знаят какво му е коствало това да го направи. Той сваля килограми от доста време, от 2005 година е в тази категория. Това е едно уникално геройство и просто го видях на финала, че беше "мъртъв". Побеждавал е два пъти този съперник и то на полуфинали на европейски първенства. Уникално геройство беше това за мен. Той издържа 10 минути "златна точка" само за България. 
 
Марк Христов е един перспективен състезател, който върви много добре, много е мотивиран, много добре се бори, единствено ме е яд, че не успя да победи Хейдаров, но пред него предстоят само победи и нищо друго. Той върви напред стремглаво и няма отказване при него, така че той ще постигне онова, което иска. 
 
Денислав Иванов не успя да продължи напред, защото може би той има същата контузия като мен. Когато единият крак не ти работи, в джудото е много трудно. Но той показа хъс, млад е, завърна се след четири години, което е много трудно. Но ако продължава в същия дух и бъде мотивиран и иска да постигне това, за което мечтае, ще успее", каза още Ивайло Иванов.
 
Той е щастлив, че в отбора има добра атмосфера и е доволен от работата си с новия мениджър Ален Шмид.
 
"Ние не сме слаби, особено последните 7-8 месеца имаме много добър отбор. Този човек от Франция (б.а. Ален Шмид, мениджър на националния отбор) знае много, аз съм много доволен. Може би, ако беше дошъл преди шест години, аз щях да бъда олимпийски шампион. Той ми каза, че след две години ще бъда, но можеше да е втори път. Наистина човекът знае много и се нуждаехме от такъв специалист като него. Това е и голям късмет и затова всички са много мотивирани, българската земя и публиката много помага, за да победят. Мисля, че всичко ще върви все по-добре и по-добре", допълни Иванов.