Шестима станаха таекуондистите ни, които ще участват в Европейските олимпийски игри в Полша, след като късно снощи квота спечели Калина Борисова в Румъния. Въпреки че е за първа година при жените, тя записа безапелационни победи до финала, където надделя с 2:0 над представителката на Унгария. С Калина бе и треньорът на звездите в таекуондото – Пламен Трънски, които е и съветник треньор към БФТ.
 
Таекуондо създаде прецедент, изпращайки почти целия си национален отбор на Европейските олимпийски игри. Към момента официално по ранкинг са класирани националите ни- Любомир Богданов в кат.– 54 кг, Божидар Аврамов в кат. 63 кг, Митко Джорджев-68 кг, Калоян Бинев-74 кг и Николет Костова-49 кг. Амбициите на президента на БФТ - Слави Бинев, бяха да класираме 7 състезатели.
 
“Сега вместо великолепната седморка на игрите в Полша,  България ще е представена от шестима състезатели, което е отличен 6 за БФТ, и ние сме изключително горди с това“ , сподели Слави Бинев, който бе лично в Румъния да подкрепя нашите състезатели.

таекуондо национали

В Румъния националите ни завоюваха и набор от медали. Александра Георгиева-56 кг взе бронза след 2 победни битки срещу представителки на Гърция и Франция, бронзовото отличие спечелиха Габриела Кацарова–46 кг с личен треньор Христо Михалчев, и Селен Гюндуз–53 кг. Те бяха предвождани от националния треньор Фарзад Золхадри. Така на квалификациите, страната ни се нареди на почетното второ място при жените и трето в общото класиране при мъже и жени.

таекуондо национали

В същото време в Скопие останалата част от националния отбор, също беляза своя успех на ранковия турнир G1 – Скопие Оупън. Отличия завоюваха Любомир Богданов –54 кг, Калоян Бинев – 74 кг и Николет Костова -48кг, предвождани от треньора към БФТ – световният медалист Влади Далаклиев. 
 
Любо Богданов –54 кг взе сребърния медал, след три победи над представител на Турция с 2:1 в първата си среща, отново срещу таекуондист от Турция с 2:1 във втората. На полуфинала Богднов отстрани състезател на Швеция с 2:0 победи, но отстъпи на представител на Турция във финалната битка. На място го подкрепяше го и баща му Николай Богданов, който е и личен треньор на Любо през годините.
 
С бронз се окичи Калоян Бинев в кат. 74 кг, който въпреки тежката травма и дългото възстановяване, влезе победоносно в състезанията от началото на годината, и почти няма турнир без медал. Той елиминира представителите на Турция и САЩ и след като завоюва бронза, отстъпи на представител от Сърбия, за да избегне контузии преди Европейските олимпийски игри. 

таекуондо национали

Бронз завоюва и Николет Костова при жените – 49 кг, която отстъпи на четвъртфиналите, но също ще представя страната ни на игрите в Полша, след класиране по ранкинг. В нейна подкрепа на място бе личният й треньор Христо Михалчев.
 
Следващите битки на националите ни ще са на родна земя по време на Европейското клубно първенство, на което домакин е България, и ще се проведе в София между 27 и 30 Април.