България ще започне с двубой срещу Португалия в турнира по джудо на Европейските игри в Краков (Полша).

Схватките са в събота, а надпреварата е и олимпийска отборна квалификация. По регламент първият отбор от всеки континент получават квота за игрите Париж 2024.

Шанс за класиране на олимпийския форум има и ако съответната страна е класирала петима индивидуални състезатели, като в този случай получава "уайлд кард" за шестия, както и за целия тим. Олимпийските категории са от 73 до 90 кг и над 90 кг при мъжете, както и от 57 до 70 кг и над 70 кг при жените.

В българския състав са Ивелина Илиева (57 кг), Лидия Брънчева (70), Ирина Железарска (над 70), Марк Христов (73),  а Георги Граматиков и Даниел Дичев ще излязат в по-горните за тях категории, съответно до 90 кг и над 90 кг.

Националите са водени от Ганчо Дойков, помощник-треньор в националния тим. Той и Даниел Дичев представяха България на днешния жребий.

Под номер 1 в схемата е поставен отборът на Франция. В надпреварата за разпределение на олимпийските квоти ще се включат 22 отбора.

Състезанието е и с ранг на Европейско отборно първенство и затова призьорите ще получат по два медала заради континенталния шампионат и Европейските игри. Така беше и в Минск 2019, когато Ивайло Иванов завоюва два сребърни медала.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева