България ще бъде домакин на Европейското първенство по джудо за спортисти с увреден слух през 2023 година, след като страната ни беше избрана с пълно мнозинство по време на Конгреса на Европейската спортна организация на глухите в Белгия. 

Страната официално представи своята кандидатура да посрещне най-добрите джудисти на континента и заслужено получи домакинството, което ще се проведе в София от 4 до 7 май. Надпреварата ще бъде за всички възрастови групи от цяла Европа.

Шефът на спортната федерация на глухите в България Николай Бозев присъства лично на конгреса и представи кандидатуратаза шампионата.

"Бяхме изготвили много професионална и аргументирана презентация за домакинството, която беше одобрена от всички делегати единодушно. Винаги през годините сме полагали максимално старание и добро отношение на всички международни прояви от календара на Европейската организация и те ни имат голямо доверие. Това, че получихме континенталния шампионат по джудо е висока чест и престиж за нас. Много е важно и за цялата общност на глухите в Европа. България ще се покаже пред хиляди хора благодарение на прякото предаване и ще направим така, че да се представим като отличен домакин в залите на стадион "Локомотив" в столичния квартал "Надежда". Ще разчитаме и на подкрепата на Министерството на младежта и спорта. На събитието в Белгия получихме и отлична оценка за работата ни като спортна федерация от шефовете на Европейската централа на глухите, което също е от голямо значение за нашата дейност и усилията, които полагаме за всичките спортове на територията на България", каза Николай Бозев.