Старши треньорът на националния отбор на България по бокс за мъже Жоел Арате изрази задоволството си от представянето на състезателите ни на завършилия в неделя 73-ти турнир за купа "Странджа". 

Боксьорите ни взеха една титла чрез Радослав Росенов (60 кг) и играха общо пет финала, като до спора за златото достигнаха още Ясен Радев (54 кг), Хавиер Ибанес Диас (57 кг), Кристиян Николов (80 кг) и Радослав Панталеев (92 кг). Бронзови медали спечелиха Даниел Асенов (54 кг), Уилиам Чолов (57 кг), Рами Киуан (57 кг), Кристиян Димитров (86 кг) и Йорнан Морехон (+92 кг).

"От 17 боксьори България има 10 спечелени медала. Това състезание е много силно, има медалисти от олимпийски игри и континентални първенства. Узбекистан, както всички видяха, е един от най-силните отбори. Абсолютно всички техни боксьори имат медали или от азиатските игри, или от олимпийски игри", заяви Арате.

Във финалните срещи Ибанес, Николов и Панталеев загубиха точно от боксьори от Узбекистан, а Радев не успя да излезе за мача си заради контузия. 

"Специално съперникът на Хавиер във финала е втори от световното първенство до 61 килограма. Той игра добре, просто узбекът игра по-добре. Кристиян Николов също се представи много добре във финала, особено в първия рунд на мача. Но той няма опита на съперника му, който има много повече мачове зад гърба си", каза кубинският селекционер на тима ни.

"Нашите боксьори са млади - на по 20-21 години. Само Даниел Асенов, Радослав Панталеев и Хавиер Ибанес имат 25-27 години. Смятам, че всички национали дадоха сърце на ринга. За нас това е първо състезание за годината. Имахме един месец за подготовка за това състезание. След по-малко от две седмици е европейското първенство за мъже до 22 години. Повече от половината отбор, който сега играе тук, ще играе и на европейското първенство до 22 години в Хърватия", добави Арате.

В шампионата в град Пореч, който стартира на 11 март, сред участниците за България ще бъдат Радослав Росенов, Кристиян Николов, Ясен Радев и един измежду Уилиам Чолов и Рами Киуан.

"С останалата част от националния отбор по план трябва на 3 март да започнем подготовка за следващия турнир. На 28 март отиваме в Сърбия на турнир "Златната ръкавица". Има много голям интерес към състезанието, защото то е важно за натрупване на ранкинг точки. Имаме планове да проведем и една подготовка в Англия. Ще бъдем с Франция и още няколко държави. Там ще се готвим преди европейското първенство за мъже е Ереван в края на май", уточни още Арате.