Максим Галиничев, 22-годишен боксьор от Украйна, беше убит в битка с руските войски. Талантливият млад спортист е бил част от 25-та Сичеславска въздушнодесантна бригада на Украйна, воювайки в района на Луганск, където трагично загуби живота си.

Като боксьор Галиничев постигна много, като спечели два златни медала за страната си на Европейското първенство за младежи през 2017 и 2018 г. Галиничев също донесе сребърен медал в Украйна от Младежката олимпиада през 2018 г. в Аржентина, където се състезава в категория до 56 кг.

Той можеше да присъства на Европейското първенство по бокс в Армения миналата година, но вместо това избра да се бие за страната си.

бокс

Украински правителствен съветник Антон Герашченко разпространи новината за смъртта му в социалните медии, като каза: „Максим Галиничев, 22, европейски шампион по бокс за младежи, загина, защитавайки Украйна в Луганска област. Максим се записа като доброволец и се връща два пъти на фронта след раняване и възстановяване. Вечна памет на Героя“.

Отборът на GB Boxing отдаде почит на Галиничев в Twitter, като каза: „Всички в GB Boxing са натъжени да научат за трагичната кончина на 22-годишния европейски шампион на Украйна за младежи Максим Галиничев, докато служеше за страната си в района на Луганск. Нашите мисли и молитви са към приятелите и семейството на Максим в това опустошително време“.

Галиничев не е единственият боксьор от Украйна, който помага в защитата на страната си срещу руската инвазия, тъй като бившият световен шампион в тежка категория Владимир Кличко се присъедини към украинските въоръжени сили като резервист в бригадата за териториална отбрана малко след началото на войната.

Настоящият световен шампион в тежка категория на WBA, WBO и IBF Олександър Усик, също се завърна у дома след обявяването на войната и се включи в Териториалната отбрана на Киев.