България ще има 7 финалисти в 73-то издание на международния турнир за Купа „Странджа“. Тази година надпреварата е със „златен“ статут към Диамантената лига на ИБА и е с награден фонд от 200 хиляди долара.

Полуфиналната фаза вчера премина успешно за родните национали, които постигнаха 7 победи от 12 мача. След като Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг) си осигуриха участие на финалите в следобедната сесия, това направиха още Ясен Радев (54 кг), Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов (60 кг), Кристиян Николов (80 кг) и Радослав Панталеев (92 кг) във вечерната. С бронзови отличия пък се поздравиха Даниел Асенов (54 кг), Уилиам Чолов и Рами Киуан (75 кг), Кристиян Димитров (86 кг) и Йордан Ернандес (+92 кг).

В категория до 54 килограма Ясен Радев преодоля в здрав мач сърбина Тамир Галанов с 4:1 гласа. Победата дойде и с цената на аркада за българина, която бе отворена в началото на третия рунд. За съжаление възможността да видим български финал в неделя не се осъществи. В другия мач най-титулуваният ни боксьор Даниел Асенов допусна спорно поражение от казахстанеца Махмуд Сабирхин. Азиатецът взе победа с 3:2 гласа, а последвалото обжалване от наша страна не бе уважено.

Хавиер Ибаниес се справи с руснака Оганисян с 5:0 гласа в категория до 57 килограма. Натурализираният кубинец се класира за финала в събота, където ще се изправи срещу узбекистанеца Калоков. Кристиян Николов от своя страна победи германеца Силвио Ширле в категория до 80 килограма. Той бе убедителен в своя мач и се поздрави с успех с 5:0. Утре вечер националът ни ще срещне Аслонов (Узбекистан). Радослав Росенов пък изигра нов впечатляващ мач за победа над италианеца Русо с 5:0. В неделя той ще мери сили с германеца Йълдъръм в категория до 60 килограма.

Последният успех в петък бе за носителя на купата от миналата година Радослав Панталеев. В категория до 92 килограма той срази французина Соеб Буафиа и в събота ще боксира за злато срещу Мадяр Сайдраксимов (Узбекистан).

Спорно решение коства финал на Уилиам Чолов. В категория до 75 килограма той спечели първите два рунда, но в третия загуби свежест, а съперникът му Павел Сосулин се възползва и изравни играта. Въпреки това победата бе в ръцете на българина, но изненадващо италианският съдия даде 8:10 в своята карта за руснака, което се оказа ключово за поражение с 2:3 гласа. В същата категория Рами Киуан не излезе заради контузия срещу много силния украинец Александър Хижняк.

Кристиян Димитров (86 кг) също остана с бронзов медал, след като отстъпи с 1:4 на друг украинец – Серхий Хоросков. Йордан Ернандес (+92 кг) пък отстъпи с 0:5 гласа на германеца Нелви Тиафак.