Една от главните атракции на музея посветен на Нелсън Мандела в Совето, ЮАР, шампионския пояс от WBC на Шугар Рей Леонард, който легендарния боец подари на бившия президент на ЮАР през 1990 г. е отграднат. Новината обяви eNCA.

Дръзкият обир, състоял се на 1-и юли, е целял именно кражбата на пояса, защото нищо друго не е докоснато. Полицията в Совето засега няма заподозрени и дори помоли гражданите за помощ. Стойността на пояса е около 3000 долара.

Шугър Рей Леонард подари титлата си на Мандела, когато бореца срещу Апартейд е освободен от политическото си затворничество, продължило 27 години. През 1994 г. Мандела бе първият свободно избран президент на ЮАР. Той също се е занимавал с бокс на младини и Шугър Рей Леонард явно е знаел колко ценен подарък ще е това.

Според приближени на Мандела, това наистина е било една от любимите му вещи. Освен с боксовото си минало, той го свързва и с любовта към играта на Шугър Рей Леонард – любимият му боксьор.

Историята от мача, в който Леонард печели въпросния колан е също доста вълнуваща. Това е едно от многото завръщания на ринга за него. При почти две години неактивност, той се изправя срещу Дони Лалонде в новосъздадeната супер средна категория. Лалонде всъщност е шампион в лека тежка и залага титлата си срещу Леонард. Разликата в габаритите е огромна и първите рундове са изключително трудни за претендента. Шугър дори се намира на земята в четвъртата част за едва втори път в кариерата си. Но с много воля той си проправя път в мача и в девети рунд сваля съперника на земята, за да спечели в последствие и мача.