Треньорите на националните ни отбори, мъже и жени, изразиха оптимизъм след края на Международния турнир за Купа Странджа за предстоящите Световни първенства и Европейски игри. Родните боксьори заеха второ място в отборното класиране в зала „София“, след като спечелиха 9 медала. Шампиони станаха Севда Асенова (48 кг), Станимира Петрова (54), Светлана Каменова (57), Ясен Радев (54), Хавиер Ибаниес (57), Радослав Росенов (60) и Рами Киуан (75). Със сребро се поздрави Уилиам Чолов (75), а бронз спечели Ергюнал Себахтин (48). Българите отстъпиха в отборното подреждане единствено на Узбекистан (7 златни, 5 сребърни и 6 бронза), като изпревариха Ирландия (3-0-1) в крайното класиране.

„Доволен съм най-вече от това, че турнирът бе изключително силен и 90 процента от елита дойде в София. Сверихме реално часовниците, къде се намираме, 10 дни преди Световното първенство. Винаги съм бил критичен и знам, че може повече. За този период, който ни чака, момичетата ще работят за изчистване на грешките. Оптимист съм преди световното. Очаквах повече от състезателките, които не играха финал, защото тренираха наравно с шампионките. Малко не им достигна и затова съм разочарован, но продължаваме да работим. Радвам се, че боксьорките прогресират, има атмосфера в отбора, самочувствие, оптимизъм… Видяхме и една по-агресивна Станимира, по-вярваща в себе си, показа и шоу. Работим в правилна посока и резултатът идва“, каза след края на турнира треньорът на жените Борислав Георгиев. Той допълни, че отборът ще пътува във вторник за Ботевград за републиканското първенство, след което го чака лагер и спаринг с момчета от юношеския национален отбор преди Световното първенство в Индия.

„Поздравявам всички наши боксьори, които се изявиха на Купа Странджа. За мен това наистина бе като мини световно първенство, защото в София пристигнаха редица олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти. В тази конкуренция националите ни проведоха здрави мачове, постигнаха и красиви победи. Кристиян Николов загуби от действащия световен шампион при 80-килограмовите, но направи страхотен мач и можеше дори да спечели. Видяхме и български финал между Рами Киуан и Уилиам Чолов, който също бе много красив за гледане и двамата показаха високо ниво. Радо Росенов, Хавиер Ибаниес, Ясен Радев – много силна игра и от тях, както и от Ергюнал Себахтин. Йордан Морехон също смятам, че не заслужаваше да загуби този първи мач, но съдиите така са преценили. Като цяло съм доволен от всички, разбира се има и критики, защото се допуснаха и грешки, които трябва да се изчистят в предстоящите месеци до Световното първенство в Узбекистан“, каза от своя страна треньорът на мъжете Жоел Арате. Националите ще участват на ДЛОП в Ботевград от 1 до 5 март, след което ще продължат подготовката си за световното през месец май.