Братът на Кубрат Пулев Тервел говори пред NOVA след снощното поражение на Кобрата от световния шампион Антъни Джошуа в сблъсъка за 3 от четирите пояса в тежка категория. По-малкият от двамата Пулеви призна, че Кубрат е допуснал доста тактически грешки, но се чувства добре физически въпреки, че бе нокаутиран в деветия рунд. Освен това Тервел разкри, че британецът е демонстрирал изключително неуважение, наричайки претендента за трона в*агина по време на официалния кантар.

lap.bg
58 снимки

„Важното е да се погледне обективно. Кубрат игра мъжки, достойно. Би се с дух, не се предаде. Въпреки двата нокдауна. Кубрат представи цяла България. Това е като полуфинал на световното 94-та. Независимо, че загуби, той стигна това ниво и както видяхме игра почти целия мач", започна той.

„Професионалният бокс в хода на мача има развитие за разлика от олимпийския. Тук с настъпването на умората, се променят много неща. Има и тежки нокдауни и нокаут. Радвам се че моят брат игра мъжки. Показа на всички, че не само може да стои зад клавиатурата, а и че действа", добави Тервел.

„В тактическо отношение, той имаше по-различна тактика. Не си спази стриктно тактическата задача. Имаше и други грешки. По други показали не можа да се конкурира с AJ, като бързината. Равносметките тепърва ще ги правим. Кубрат е добре, чувства се добре. Вчера даде две проби – за WADA и тяхната организация. Кубрат е супер стриктен и каквото се иска от него, го направи. Чувства се готов. Няма кой знае какви поражения. Кубрат нямаше толкова много точни удари, но и по Джошуа се виждаше подуване под лявото око. Физическите наранявания минават. Те не са проблем. Никой не пита за душата. Човекът е душа, не тяло. Душата на Кубрат е душа на войн. Не може да бъде сломен. Губиш, когато се предадеш. Кубрат игра до последно", продължи бронзовият медалист от Лондон 2012

„Не искам да говоря за Кубрат. Той трябва да каже какво се промени за тези 6 години. Мога да кажа като обективен наблюдател, че не съм доволен от някои неща. Той се съгласи. Прие критиките като истински мъж с чест", констатира по-малкият от двамата братя.

"Относно тактиката, бяха много грешките. Имаше разбор на играта на Джошуа на базата, на която трябва да се направи тактика. Бяхме гледали много. Коментирали слабите му места. Треньорът от Щатите, с който работи Кубрат много точно определи какво да прави. Кубрат не успя да противодейства. Това е боксът. Не е футбол. Кубрат получи удари и съответно загуби мача. Не игра добре. Не че Джошуа бе нещо великолепно. Ако беше изпълнил тактическите указания...", допълни още Пулев.

Gulliver/GettyImages
48 снимки

За преболедувания коронавирус:

„Това е малко тънка тема. Безсмислено е да говорим. Имаше проблеми с COVID-19. Хванахме го всички. Абсолютно всички. Дойде в болницата, където съм доброволец. Направи си изследванията. Кубрат за 2-3 седмици спря да тренира. Свидетел съм, че имаше такова нещо. Всички в болницата разбраха и му стискаха палци. Проблемът се корени в това, че той спря да тренира. Да не тренираш и да се качиш на ринга на 39 години срещу Джошуа, няма как да не натежи това. Кубрат за мен се издига в очите. Имаше едно отлагане на мача и при второ, нямаше да има изобщо", сигурен е 37-годишният боец.

"Говорим за грешки с вас...Кубрат е много подкрепян. Има много позитивни мнения. Кубрат игра на това ниво, което е похвално и му прави чест. Те си говорят с него. На мен също звъняха да чуят дали е добре. Кубрат има подкрепата от много голяма част от България. Има смел начин на говорене , заради което дразни много хора. Спомняме си, че много недолюбваха Стоичков заради поведението му. Тези хора са големи именно заради това, което са като личности", вметна бившият европейски шампион.

„Като свидетел на това, което се случва в балона, нямаше български журналисти. Джошуа бе много неуважителен към Кубрат. Нарече го в*гина на кантара. Не прави чест на Джошуа. Кубрат не се чувства в*гина и му отговори. Няма как един мъж да е истински мъж и да остане безразличен към такова отношение. Това се пренесе на ринга. Кубрат се държа мъжки. Аз бях тук и видях, че поведението изобщо не бе като на джентълмен", завърши той.