Един от най-добрите български боксьори Тервел Пулев разказа пред NOVA за преживяванията си в спешното отделение на "Софиямед", където на два пъти вече бе доброволец, а сега отново ще се включи на първа линия в помощ на нашите медици.

Lap.bg и Facebook
9 снимки

„Абсолютно всичко правя, от което екипът в спешното има нужда. В зависимост от ситуацията. Никога не е еднаква. Винаги се случва нещо. Все пак е спешно. Има различни пациенти, които пристигат. По време на пика имаше през 10 минути някаква линейка с пациент със съмнение за коронавирус", започна той.

„Докато бях на двата пъти тук в спешно отделение, няколко неща ми останаха в съзнанието. Едното бе една възрастна жена със счупен крак. Нейните близки...виждаш страданието им, накрая като видях снимката от рентгена ѝ, костта бе разделена една от друга, което е доста брутално. Докторът каза, че от възрастта се получава лесно. Виждаш гледки, които са доста неприятни. Една друга случка. Един пациент дойде в много неадекватно състояние. Трябваше да го заведа в съответното отделение. Пренасочиха го. В горното отделение не бяха подготвени. Идваме изненадващо. Стават и започват да работят. Не реагираха много бързо и започнах да помагам. Сложих го на място и си тръгнах. След това се засичаме с хората от отделението в болницата и ми казват, че ги е направил луди. Искаха да кажат, че не са могли да се справят. Стана ми комично", признава Пулев.

Относно това кое е по-тежко - да бъде на ринга или в спешното:

„Двете неща могат да бъдат сравнени. Има последици. Има психологичски елемент. И двете са тежки. И в болницата, и в спорта, на ринга."

„През моя поглед изглеждаше по-тежко вторият момент, когато бе септември-октомври. Тогава бе доста по-напрегнато. Много пациенти имаше. Ситуации, при които докторите не знаеха как да постъпят. Идва пациент с линейка и казват, че има съмние за COVID-19, защото не го приемат, понеже ако го вкарат, без да знаят дали е болен и утре се случи нещо с него, после близките ще търсят наказателна отговорност. Докторът трябва да мисли в перспектива. Други идват и ги питат дали имат тест. Те казват, че е от 2-3 месеца…", допълва боецът.

Дали е искал да стане лекар:

„Това е професия, за която се иска призвание и трябва да го усещаш. Трябва да учиш около 10 години и това да ти е работата. Моята работа е друга", завърши боксьорът.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.