Олександър Усик е новият междуконтинентален шампион в тежка категория. Златният олимпийски медалист от Лондон'2012 победи Дерек Чисора с единодушно съдийско решение след 12 рунда и по този начин се поздрави с успеха в едва втората си среща на ринга при най-тежките. Така 33-годишният украинец става задължителен претендент за пояса на WBO, който е в притежание на Антъни Джошуа.


Първи рунд:

Чисора започна по-активно срещата с няколко опита за директни попадения, но Усик успя да ги избегне чрез бързите си крака. В течение на рунда украинецът започна да настъпва и да пробва да нарани британеца, но не се стигна до нищо сериозно. В края на частта 36-годишният Дерек отново взе инициативата, но олимпийският шампион от Лондон умело влизаше в клинчове.

Втори рунд:

Вторият рунд започна с бърза размяна на удари и контри от двамата. Усик вече се движи видимо по-добре и атакува по-смело. Светкавичната скорост на 33-годишния украинец почти не позволява на Чисора да наранява опонента си от далечна дистанция и той е принуден да изразходва повече енергия, за да го гони по ринга.

Трети рунд:

Чисора продължава да търси тежки удари от близка дистанция, но е видимо по-бавен и сякаш Усик цели именно да омаломощи съперника си, за да се възползва. В последната минута на рунда британецът притисна два пъти Олександър до въжетата, но бързакът се измъкна без сериозни наранявания.

Четвърти рунд:

Чисора започна с мощно дясно кроше, а впоследствие пристисна за кратко Усик в ъгъла. Демаражът на новобранеца при най-тежките продължава да впечатлява чрез гмуркания. В края на рунда Усик залитна и падна на един крак, но се изправи светкавично.

Пети рунд:

В петия рунд двамата започнаха с една идея по-предпазливо, но с течение на времето предприеха постепенни атаки. Прави впечатление обаче, че в тези минути по-скоро се дебнат и след първите 4 динамични рунда, сега има отстъпление по отношение на качеството и агресията.

Шести рунд:

Чисора започна с опит за мощен десен удар, но пропусна жестоко.  Усик продължава с тактиката си да се движи около съперника и да нанася бързи и кратки комбинации в тялото и главата. В последната минута британецът спипа опонента си край въжеатата, но получи предупреждение заради непозволена игра. До момента Дерек рядко успява да хване в крачка Олександър, но когато го стори дава най-доброто от себе си, за да натрупа точки.

Седми рунд:

В първите 30-40 секунди на седмата част играта бе позиционна и без почти никакви опити за удари. Този път Чисора не тръгна бясно напред, а реши да даде инициативата на Усик. Украинецът обаче не се хвърли в необмислени действия и продължи да кръжи около Дерек. В последните 20 секунди Олександър нанесе няколко крошета, което вероятно му гарантира рунда.

Осми рунд:

В средата на рунда Усик хвана с няколко бързи комбинации главата и брадичката на Чисора. Впоследствие олимпийският шампион нанесе един ляв и един десен удар в лицето на съперника си и това му спечели рунда с 10 на 9 точки.

Девети рунд:

Осъзнавайки че губи в картите на съдиите, Чисора тръгна отново напред, но хаотичните му действия в примес с умората все по-рядко довеждат до търсения резултат. Все пак в последните 30 секунди на рунда британецът се поокопити и намери няколко пъти целта.

Десети рунд:

В десетия рунд Чисора сякаш получи нов прилив на енергия и вдигна нивото си. Първоначално Усик бе по-пасивен, но впоследствие не остана длъжен на съперника си и опита да отговори на предизвикателството. В края на частта Дерек пробва няколко крошета, но нито едно от тях не намери целта.

Единадесети рунд:

В предпоследната част Усик тръгна в атака и в първите 40 секунди бе необезпокояван. След това обаче Чисора реагира като ужилен и стъписа няколко пъти опонента си. Към края на втората минута Дерек освирепя и пое напълно инициативата от близка дистанция. Усик отговори с една левачка в главата, а рундът приключи с нечисти удари, които не попаднаха в целта.

Дванадесети рунд:

Чисора предпочете да изчаква в последния рунд, но освен с една кратка размяна на удари от близка дистанция в средата на частта, не успя да изненада с друго Усик.


В крайна сметка главният съдия вдигна победоносно ръката на Олександър Усик, който печели с единодушно решение - 117:112, 115:113 и 115:113 точки.