Юлияна Янева, която вчера ликува с титлата в категория до 72 кг на световната купа по борба в Белград, сподели впечатленията си от турнира и изрази радостта си от спечеленото злато. На финала нашето момиче победи туркинята Бусе Тусун, световна шампионка до 23 г., с 5:2.

Зад гърба си Янева има 4 медала от големи първенства при девойките и кадетките, като на два пъти остава на крачка от златото. През 2017-а взима сребро на световното, а година по-късно е и „сребърна” на европейското.

"На два пъти оставах на крачка от върха, но сега най-после чух химна в моя чест”, призна Янева.

„Финалът с туркинята за мен премина със смесени чувства – казва още Янева. – Да, безспорно тя беше фаворитка, много по-титулувана е от мен, с повече опит при жените. И два-три часа преди срещата имах притеснения, дори страх дали ще се справя. Но непосредствено преди самия финал успях да се съвзема и мобилизирам. И за самата среща излязох напълно спокойна и уверена в себе си. А накрая някак сдържах радостта си. От една страна бях щастлива, че успя да победя много по-опитната от мен туркиня, но още по-щастлива бях от факта, че най-накрая продолях психологическата бариера и стигнах до златния медал. Тази титла за мен значи много. Тя е резултат от трудния път, който изминах дотук – много контузии, много лишения, много тренировки.”

Всъщност Янева и личният ѝ треньор Серафим Бързаков решават в последния момент да участват на шампионат за „сверка на часовника”. Преди световното в Казахстан през 2019-а Юлияна къса кръстни връзки и буквално се бори „на един крак”, за да стигне до петото място в Нур Султан. Следва операция и дълго възстановяване.

„Действително тази титла е много важна за нас и най-вече за Юлияна, всъщност тя беше на път да се откаже от борбата", разкри личният треньор на момичето Серафим Бързаков, двукратен световен и 4-пъти европейски шампион.

"Но в нея има много голям потенциал. Иска да постигне големи успехи в борбата и със своята борбеност, усърдност и постоянство, ето че ги постига. Много беше  притеснена за финала, но й казах: Това е най-лесната среща, ти вече си си осигурила медала. Трябва да си спокойна. Финал се губи, когато си притеснен", допълни Бързаков.