Натурализираният кубинец Хавиер Ибаниес остана в подножието на медалите от Световното първенство в Белград. В категория до 57 килограма той бе ощетен от съдиите, губейки от французина Костюири с 2:3. Въпреки развоя на събитията, Ибаниес отказва да посочи реферите като виновници за отпадането му на 1/4-финалната фаза.

„Въпреки аркадата, която получих в предишния мач, дадох максимума от себе си. Не се оправдавам със съдиите, направих всичко, но решението все пак бе тяхно. Това, което ме прави щастлив е, че федерацията ни помага много, а така се работи с голямо желание. Тъжно ми е, че не спечелих медал, но продължавам да се боря и няма да се откажа”, коментира Ибаниес.

25-годишният ни национал заяви, че семейството в Куба му липсва, но тук се чувства също като у дома си, благодарение условията на федерацията и неговата приятелка. „В Куба са родителите и сестра ми, която е на 10 години. Всички ме подкрепят много и съм щастлив да ги имам. В България най-много ми харесват взаимоотношенията между хората. Благодаря на г-н Инински, който не спира да ни помага. На семейството на приятелката ми също така. От две години съм в България и се чувствам като у дома си тук”.

Ибаниес гледа и към Париж 2024. „Работя усилено да стана олимпийски шампион в Париж. Ще дам всичко от себе си, това е целта, която съм си поставил. С много работа и подкрепата на Господ, ще постигна резултатите, към които се стремя”, каза Хавиер.

България влезе в Топ 30 в крайното класиране по нации на Световното първенство в Белград. Нашите национали се нареждат на 24 място от 88 държави. В подреждането по медали над всички е Куба с 3 златни и 2 бронзови отличия. Второ място е за Казахстан (3-2-1), а третата позиция е за САЩ (2-2-0)