Бившият световен шампион в средна категория, 37-годишният американец Даниел Джейкъбс (37-5, 30 нокаута), обяви края на кариерата си седмица след неуспешното си завръщане на ринга.Джейкъбс не се беше състезавал от февруари 2022 г., когато загуби по точки от Джон Райдър във Великобритания. На 7 юли той се изправи срещу Шейн Мозли Младши и претърпя съкрушително поражение със съдийско решение.

Джейкъбс обяви решението си в Инстаграм с голям пост със спомени и благодарности:

"Обявявам края на кариерата си. Искам да изразя благодарността и признателността си към бокса, тъй като той промени живота ми по начин, който никога не бих могъл да си представя, внуши ми толкова много морал и ценности, които иначе не бих научил. Боксът ме направи човека, който съм днес“, пише бившият шампион.

„Винаги съм искал да бъда шампион в живота, а когато боксът ме намери, бях бедно дете, израснало в Браунсвил, което нямаше на какво да се радва. Когато бях малко чернокожо дете, бях принуден да се вживея в идентичност, която не беше важна и нямаше да ми даде възможност за нищо съществено в живота. Казваха ми, че гетото, в което съм израснал, е пълно с престъпници без бъдеще и че ще ме сполети същата съдба като моите връстници и предшественици - или смърт, или затвор, без никакъв потенциал да се измъкна от него или да успея“.

„Сега с гордост мога да кажа, че съм Роза, израснала от бетон в Бруклин, и доказах, че толкова много хора грешат. Мога с гордост да кажа, че съм жив пример за това какво е усещането да вземеш съдбата си в свои ръце. А когато приемеш себе си и дадените ти от Бога таланти, можеш да постигнеш всичко“.

„Искам да благодаря на ВСИЧКИТЕ СИ ПОЧИТЕЛИ. На учителите ми в училище за това, че ми дадоха знания. Благодаря на старите гангстери от квартала, които винаги ми казваха да бъда съсредоточен и да оценявам възможностите, с които Бог ме е благословил. Благодаря на приятелите си от детството до зрелостта, че ме подтикваха и мотивираха по пътя ми“.

„Искам да благодаря на моята боксова общност в Старет Сити за това, че се грижеше за мен, както и на моите треньори през цялата ми кариера (почивай в мир, Виктор Раундтрий), благодаря на моето кръвно семейство за това, че постоянно ми даваше безусловна любов и подкрепа през целия ми живот“.

„Благодаря на сина ми Натаниел за това, че е причината да се бия и да живея! Моят най-голям мотиватор и причината да правя всичко, което правя. Толкова съм щастлив, че имам теб, сине мой“.

„Въпреки възходите и паденията на ринга и извън него, успях да стана двукратен световен шампион и мога да кажа, че съм първият човек, победил рака и станал световен шампион по бокс. Това е най-голямото постижение, което някога бих могъл да постигна. Възможността да вдъхновявам другите с моята история винаги ме е карала да чувствам, че животът ми означава повече от това да се бия на ринга. Истинско чудо. Добре свършена работа", завърши Джейкъбс.