Държавното първенство по борба започна със схватки в класическия стил, което предложи много емоции в Двореца на културата и спорта във Велико Търново. Завърналият се на тепиха Иво Ангелов, световен и европейски шампион от 2013-а, постигна две победи с технически туш – над Кристиян Антимов и Иван Костов в категория до 63 кг. Така 37-годишният боре ще се бори с Николай Вичев за място на финала. Последното състезание за бившия капитан на националите бе олимпийската квалификация през миналата година.
 
В същата категория чеченецът с наш паспорт Абу-Муслим Амаев (ЦСКА) започна силно в дебютното си участие пред българска публика. Световният шампион за юноши също постигна две победи без да даде точка на противниците си, като на старта преодоля Владимир Божилов, а след това и Илия Чанев. На полуфиналите Амаев ще срещне Августин Спасов.
 
В една от най-атрактивните срещи на сутрешния сеанс Александър Костадинов (72 кг) победи Нестър Нестъров с 3:1 и се класира да полуфиналите. Преди това двукратният световен шампион за юноши и №1 в Европа при мъжете от 2014-а се наложи с технически туш 8:0 над Кристиян Панайотов. За 34-годишния Костадинов това е първо състезание от 2016 г. В следобедния сеанс представителят на Миньор Перник ще срещне Наско Георгиев. Полуфиналите започват от 18 часа.
 
До тази фаза на шампионата достигнаха и настоящите ни национали. Европейският шампион от 2020-а Едмонд Назарян бе безапелационен на старта в категория до 60 кг – 10:0 срещу Борислав Кирилов. А следващият му съперник ще бъде Мартин Делев. Айк Мнацаканян (77), бронзов медалист от световно и европейско първенство, записа две победи до момента – технически туш срещу Илия Василев и 5:0 срещу Тунай Бекир. На полуфиналите Айк ще излезе срещу Атанас Колев.
 
При 97-килограмовите Кирил Милов, настоящ европейски шампион, се наложи над Марио Доцин с 5:0, а за място на финал очаква Мартин Иванов.
 
Схватките бяха изгледани от президента на федерацията Христо Маринов, както и членовете на Управителния съвет Николай Гергов, Иван Мирославов, Валентин Райчев, Методи Пенев.