Евелина Николова и Мими Христова претърпяха загуби на Световното първенство по борба в Белград, но са с шансове да продължат към репешажите.

Николова, която е бронзова медалистка от Олимпийските игри, стартира с бърз успех срещу сръбкинята Мария Игнатович – технически туш 10:0 за 1,06 мин., но след това отстъпи пред молдовката Анастасия Ничита, №1 в света и трикратна европейска шампионка, с 0:12 и туш. Ако съперничката ѝ стигне финал, Евелина ще се бори на репешажите за бронза в утрешния ден. Категория до 57 кг е олимпийска, като първите пет състезателки взимат квота за игрите Париж 2024.

Христова също бе убедителна, но в неолимпийската категория до 65 кг. Двукратната европейска шампионка прегази с 10:0 монголката Тувшинджаргал Елкхин, шампионка на Азия до 23 г., но на четвъртфиналите падна с 2:11 от световната вицешампионка за 2019-а Макей Емин Килте (САЩ).

Изненада имаше в най-леката категория до 50 кг. Двукратната олимпийска вицешампионка и два пъти №1 в света Мария Стадник (Азербайджан) загуби от американката Сара Хилсенбранд, бронзова олимпийска медалистка, с 3:14. Треньор на отбора на Азербайджан е именитият Симеон Щерев. Стадник също има шанс да продължи в репешажите за бронза и да се пребори за олимпийска квота.

Полуфиналите започват от 18 часа. Финалите са от 19 часа, в които няма да има българско участие в последните категории при мъжете в свободния стил.