Стара травма спря Тайбе Юсеин за турнира „Дан Колов – Никола Петров“, който започна днес в столичната зала „Асикс Арена“.

Капитанката на националките трябваше да стартира при 62-килограмовите, където спори с Биляна Дудова за титулярното място в оставащите две олимпийски квалификации.

Световната и 3-кратна европейска шампионка е получила отново болки в кръста. Тя претърпя две операции от дискова херния и почти две години бе извън международния тепих. Върна се за европейското първенство в Букурещ през февруари, но претърпя неуспех, записа две загуби и отпадна.

„За тази категория имахме специален регламент, за да бъдат двете състезателки поставени при равноправни условия - коментира Валентин Райчев, генерален секретар на федерацията. - При това положение на двете олимпийски квалификации ще бъде представени от Биляна Дудова. А какво ще е бъдещето на Тайбе Юсеин предстои да видим и дали изобщо травмата ще й позволи да продължи да се състезава....“

Дудова е световна и 4-кратна европейска шампионка. Първата квалификация е в Баку в началото на месец април, на която финалистите взимат квоти, втората е в Истанбул през май. Тогава първите трима във всяка от шестте олимпийски категории взимат визи за Париж 2024, като бронзовите медалисти ще имат допълнително преборване.

До момента България има едва квота, спечелена от Семен Новиков в категория до 87 кг на класическия стил.
Натурализираният у нас украинец ще излезе утре на тепиха в зала „Асикс Арена“. През миналата година той стана носител на златния пояс „Никола Петров“ при дебюта си за България, спечели и бронз от световното, както и от европейското.