Само един от борците ни стигна полуфиналите на олимпийската квалификация по борба в "Арена Армеец".

Ахмед Батаев постигна две победи в категория до 97 кг на свободния стил и в следобедния сеанс ще спори с Абрахам де Хесус Руано (Италия) за място на финал. И при успех ще си осигури квота за олимпиадата.

Натурализираният у нас чеченец започна с технически туш 10:0 над Луис Перес Соса (Доминиканска република). А след това в инфарктен четвъртфинал победи и индиеца Сативар Кудиан, който поведе с 5:1, но след това нашият национал с две атаки успя да изравни – 5:5 и да спечели срещата.

Малшанс имаше Али Умарпашаев в категория до 74 кг. Чеченецът с български паспорт започва убедително с по 10:0 над Джасмит Фулка (Канада) и Хорхе Лано (Аржентина), а на четвъртфиналите загуби от настоящия европейски шампион Таймураз Салказанов (Словакия). Умарпашаев започна с атака още в първите секунди, която му донесе 4 точки, но в оставащото време осетинецът със словенки паспорт успя да изравни, а накрая и да спечели срещата с 6:4.

Останалите ни представители загубиха рано.

Рухам Расим (65 кг) отстъпи на Джордан Оливър (САЩ), Ахмед Магамаев (86) бе спрян от грузинеца Сандро Аминашвили с 5:6, а Георги Иванов (125 кг) отстъпи на руснака Сергей Корзиев – 12:2.Само финалистите в категорията взимат квоти за игрите в Токио. Полуфиналите започват от 19 часа. А официалното откриване на турнира е от 18:15 часа.