Семьон Новиков загуби полуфиналната си схватка на 87 кг класически стил от световното първенство по борба в Сърбия, но все още има шанс да спечели олимпийска квота през утрешните двубои. Той има схватка за бронзов медал, а при неуспех и преборване между загубилите двубоите за трето място.

На полуфиналите българският национал се изправи срещу Давид Лошонци. Двамата излязоха от тепиха преди изтичането на една минута бора, а съдиите дадоха две точки за унгареца. В това движение обаче Новиков получи травма в коляното и това направи двубоя невъзможен за печелене. Лошонци се наложи с техническо превъзходство и така българският национал ще чака съперник за бронзов медал в последния ден на шампионата. 

Новиков започна турнира в "Щарк Арена" в Белград с техническо превъзходство срещу египтянина Мохамед Метуали, след което спечели срещу грузинеца Лаша Гобадзе. Българският национал пренесе съперника си в първата част и се защити на партер във втората за крайното 3:1. На четвъртфиналите той срещна Алекс Кесидис и записа пет точки от две движения в първата част. Шведът върна три точки във втората, но Новиков го спря на партер за успех с 5:3.

По-рано през деня Иво Илиев отстъпи на 67 кг с 0:7 срещу грузинеца Йони Кецуриани, който след това надви състезателя с неутрален статут Александър Лявончик. На четвъртфиналите обаче грузинецът загуби с 0:10 срещу миналогодишния бронзов медалист Амантур Исмаилов от Киргизстан и не успя да изтегли българина на репешаж.

Абу-Муслим Амаев записа победа с 11:0 на старта на 63 кг срещу Акмират Хелдиев от Туркменистан, но в следващата си схватка българският национал загуби с 1:7 Храчя Погасян. Той пък загуби четвъртфиналния си двубой срещу Мурад Мамадов от Азербайджан с 1:3, което доведе до края на турнира и за Амаев.