Личният треньор на световната и европейска шампионка по борба в категория до 59 кг Биляна Дудова Георги Калчев призова за оставки в БФБорба след решението на Управителния съвет на централата да не допусне възпитаничката му до участие на Европейското първенство в края на месеца.

Дудова от началото на годината се състезава в олимпийската категория до 62 килограма, в която титуляр в националния тим е Тайбе Юсеин. Двете си размениха победа на официални състезания и трябваше да направят преборване за място в състава за Европейското първенство на 18 март в Благоевград, но то не се състоя, тъй като Юсеин беше с по-голямо лично тегло.
   
В крайна сметка, обаче, от Българската федерация по борба прецениха да включат именно Юсеин в състава на континенталния шампионат.

"Аз съм личен треньор и със Стефан Николов, който я поддържа, единствен с Валентин Йорданов в управата … те комуникират само така, имам един имейл, в който пише, че УС е решил на 8 март да има преборване две от три срещи, след това не съм получавал нищо. Два дни преди това Райчев ми пуска един имейл същия, но без подпис отдолу кой го праща и пише 2 кг толеранс, датата смениха също без да ни казват. Има едно, номер 1 треньор, който ги води за носа, но трябва да спрем с това. В момента никой не иска от тяхна страната двете да се сборят, просто защото не вярват, че тя ще победи. Последната среща си показа, първата Биляна също я беше победила, но направи една малка грешка и загуби с 1:2 в мач, в който направи седем атаки. Тайбе Юсеин моето голямо уважение към нея, но явно, че момичето не получава достатъчно, за да се развива. Аз я помня от малка, една от любимките ми е и сега ми е любимка и вместо да се радваме, че ги има двете . . . както видяхме Евелина Николова как израсна покрай нея, но тя също е с външен треньор", каза Калчев.

"Нещо трябва да е ясно - Управителният съвет в случая прегласува абсолютно против своето решение без да обясни, никой не знае защо и какви са мотивите. Неофициално се говори, че това е на старши треньора, той така е решил, преценил, обаче това момче младо наследи отбор от Симеон Щерев, от Бързаков, от Гочев, който на практика той готви Евелина, той изгражда стил, както аз работя с нея, както другите треньори и това момче вместо да е благодарно, че наследи един хубав отбор и да го развива, отборът върви назад, той е счупен, виждате той излиза пред вас и казва „добре е, все пак осмо място“. Царят е гол и никой не смее да го види, че е гол. . .Ако махнем медалите на Евелина, на Биляна и Юлия, която треньора със Серафим Бързаков, те остават с един медал от световното и европейско първенство и от олимпиадата един на Тайбе", добави треньорът.

"Излиза, че всичко е добре преценено, г-н Касабов си направил сметка, че по-добре да не се борят, 2 кг толеранс са огромна разлика. . . По същата причина миналата година елиминираха Биляна от олимпиадата, защото я караха да сваля на чисти килограми и накрая тя се отказа, защото не може да стои 20 дни на 57 кг, отказа се от последното преборване и след това цяла година се криха, три решения на УС да се срещне с Евелина и тя сваля на 57 кг Евелина я няма. Евала момичето отиде на олимпиада и си взе медал, да е живо и здраво, обаче не е честно. Биляна има право, защо да не вземем златен медал, тя искаше да вземе златен, при нея сребро и бронз не важи. Една година, в която тя доказа себе си, не даде точка, 180:0 цялата година и влиза на финал с 27:0, най-убедителната шампионка и тука се подиграват", коментира Калчев.

Той разкри, че легендата Валентин Йорданов е на път да се откаже от мястото си в Управителния съвет.

"Валентин Йорданов се е обадил по време на Управителния съвет, защото не е бил в София, разговарял е с всички, обяснил им е, че това, което правят е адски некоректно, че руши авторитета на борбата. Не може да излезеш с някакво решение и в следващия момент без нищо. . . и доколкото разбрах е само, за да уважат искането на старши треньора, който е преценил, че  е по-добре. По-добре за кого? Да бяха казали 6-4 приемам и на 6-5 и на 6-6 ще я надвием, не че Тайбе е виновна, никоя от състезателките не е, но се вижда резултата. Миналата година е кръгла нула, ние вдигаме знамена.  . . Защото в България се радваме не всеки медал, до там сме го докарали. Но като ще носи отговорност г-н Касабов да си извади от сметките тези три момичета, които миналата година основно носят приноса и да видим какво прави с другите талантливи - Меглена, Мария, да не говорим за Тайбе, тя цял свят я харесваше и аз я харесвам и като малка, тя правеше отвсякъде хватки", каза Калчев.

Цялата история трябва да се каже. Фактът, че Тодор Ангелов, който е отговорник на жените в УС и Стефан Николов си подават оставките, Валентин Йорданов иска отговор . . . тук става въпрос за момиче, което се е доказало и т.н., решавате човешки съдби.. . Нищо. Защо? Аз знам точно какво се е случило, някои от вас се досещат, 20 години съм бил в УС, но никога не съм гласувал под някаква диктовка, гласувал съм по съвест, на тяхната съвест ще тежи това момиче и неговата кариера, защото тя никога повече няма да може тази година тази титла да си я спечели както иска. Нека на тепиха да се решат нещата, защо трябва някой от страни с такива номера. Излиза, че това е заговор, което Касабов много добре си прави сметката, защото ни познава. Той знае как ще реагирам, че ще се ядосаме и няма да се борим, а после обясняват на Гриша Ганчев. Но понеже на Ганчев не му е само това работата, той си има толкова други грижи с бизнеса, с футбола. . . И това официално, което се знае, е че Управата е дошла да прегласува своето решение от 24 февруари, за да я елиминира без да се бори и то за сетен път. Но няма как това да остане. Аз призовавам просто ръководството и УС след този срам да си подаде оставка и хората, и Христо Маринов, младо момче, . . . Как може да накарат Валентин Йорданов официално да се откаже от участие повече в живота на борбата. Това за мен е най-големият срам за българската борба. По-ниско няма къде да паднем", заяви треньорът.

"Аз се чудя на Биляна какво прави още тук, ние си говорим. Но тя си е българче, наше момиче, разплака цяла България , иска да стои тук, да се бори. Но ние няма с кой да говорим, когато трябва да се подготвяме . . . лагерите и цялата й подготовка минава през клуба, федерацията няма никакъв ангажимент. Не знам какъв им е проблема. Просто старши треньорът на жените, които е много велик, той беше номер 1 да, наследи един хубав отбор, но този отбор върви много зле. Като носи отговорност защо избяга, защо не каже какво се случва с 23-годишните, първенството завърши в Пловдив преди два дни, точки не могат да вземат. Тя си отива, само още една крачка и я няма тук, и другите момичета са още година две, те са изпочупени, след тях какво става? Как се правят тези момичета, Тайбе кой я направи, от 10 години взима медали, с нея работиха Щерев, Бързаков, личните треньори, които работят с тях . . . Това е неуважение към труда на другите. Федерацията е много натоварена и не може да обърне внимание на тези неща, а за мен те са най-важни. Аз не съм човек, който ще продължавам да мълча. За олимпиадата бях готов да направя голям скандал, защото на три-четири пъти УС, федерация всички нарушиха правилата. И тя издържа, аз не бих издържал", завърши Георги Калчев.