Тайбе Юсеин и Едмонд Назарян се връщат за европейското първенство във Варшава, което стартира в понеделник. И двамата за последно се бориха на континенталния шампионат през миналата година, като Назарян взе титла в дебюта си при мъжете, а Юсеин се окичи с бронз.
 
През есента капитанката на националките претърпя операция на коляното, а в началото на този сезон поднови тренировки. Тайбе първа спечели квота за олимпиадата още на Мондиал 2019.
 
Пета европейска титла в полската столица ще гони Биляна Дудова, която ще стартира при 59-килограмовите. Само преди дни тя стана първа на турнира „Дан Колов“ в Пловдив и взе приза за най-добре представила се българска състезателка.
 
На тепиха ще излязат още спечелилите олимпийски квоти Миглена Селишка (50) и Евелина Николова (57). А Юлияна Янева ще се бори в категория до 72 кг, в която през месец декември триумфира със световната купа.
 
В състава са още София Георгиева (65) и Мария Оряшкова (76), които на „Дан Колов“ взеха злато и сребро, както и Сезен Белберова (55). Отборът ще бъде воден от треньорите Петър Касабов, Стоян Петков и Серафим Бързаков.
 
При мъжете в класическия стил на тепиха ще излезе Кирил Милов (97), който също е с квота за Токио 2020. Треньорският щаб ще разчита и на Стоян Кубатов, спечелил титлата на „Никола Петров“ миналата седмица.
 
Отборът ще бъде воден от Елис Гури и Илиян Георгиев. Селекционерът Армен Назарян и помощникът му Бисер Георгиев ще продължат работа с останалата част на тима, която се подготвя за олимпийската квалификация в София от 6 до 9 май.
 
В свободния стил при мъжете в състава след травма се връща Мирослав Киров (74). Сили ще мерят още Георги Вангелов (61), който е с квота за Токио 2020, както и носителят на златния пояс „Дан Колов“ Микяй Наим (57). Селекционерът Валентин Ангелов и помощникът му Йордан Денев залагат още на натурализираните у нас чеченци Ахмед Магамаев (92) и Ахмед Батаев (97). И двамата останаха на крачка от олимпийската квота на квалификацията в Будапеща миналия месец, но ще преследват визи на пресявката в София. Само финалистите ще си осигурят участие на игрите в Токио през лятото.
 
На европейското първенство ще има двама български съдии – Мирослав Гочев и  Недялко Кирезиев.
 
 
Ето пълните състави:
 
 
СВОБОДЕН СТИЛ     
 
57 кг    Микяй Наим    "Димитровград", Димитровград
 
61 кг    Георги Вангелов    "Юнак-Локомотив", Русе
 
65 кг    Рухан Расим    "Крепост", Стремци
 
74 кг    Мирослав Киров    "Юнак-Локомотив", Русе
 
79 кг    Октай Хасан    "Армеец-ЦСКА", София
 
86 кг    Джемал Али    "Армеец-ЦСКА", София
 
92 кг    Ахмед Магамаев    "Юнак-Локомотив", Русе
 
97 кг    Ахмед Батаев    "Юнак-Локомотив", Русе
 
125 кг    Ислам Адизов    "Димитровград", Димитровград
 
 
КЛАСИЧЕСКИ СТИЛ     
 
55 кг    Денис Демиров    "Локомотив-93", Варна
 
60 кг    Едмонд Назарян    "Бургас", Бургас
 
63 кг    Николай Вичев    "Ботев-93", Враца
 
67 кг    Иво Илиев    "Челопеч", Челопеч
 
77 кг    Стоян Кубатов    "Ботев-93", Враца
 
82 кг    Росиян Дермански    "Ботев-93", Враца
 
87 кг    Светослав Николов    "Ботев-93", Враца
 
97 кг    Кирил Милов    "Ботев-93", Враца
 
 
ЖЕНИ     
 
50 кг    Миглена Селишка    "Левски", София
 
55 кг    Сезен Белберова    "Юнак-Локомотив", Русе
 
57 кг    Евелина Николова    "Ангел Гочев", Созопол
 
59 кг    Биляна Дудова    "Юнак-Локомотив", Русе
 
62 кг    Тайбе Юсеин    "Левски", София
 
65 кг    София Георгиева    "Левски", София
 
72 кг    Юлияна Янева    "Юнак-Локомотив", Русе
 
76 кг    Мария Оряшкова    "Юнак-Локомотив", Русе

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.