България винаги е била втора сила в борбата, а сега ни няма на картата - това е мнението на един от най-успешните ни треньори в последните десетилетия Симеон Щерев след световното първенство, на което българските състезатели спечелиха едва два медала и заслужиха само една олимпийска квота за игрите в Токио.

В момента Щерев тренира женския отбор на Русия, а неговите състезателки заслужиха две титли и общо пет отличия от шампионата в Казахстан. С него потърсихме отговор на въпроса къде се намира българската борба.

„За съжаление никъде. Не можем да вземем среща, да не говорим за резултати и квоти. Естествено, че са озадачени. Борбата винаги е била втора сила, сега ни няма на картата, за съжаление.”

Според треньора, извел Станка Златева до пет световни титли, един олимпийски цикъл е достатъчен за сериозна положителна промяна в развитието на борбата у нас. „Всяка една федерация, която държи… трябва да търси добри треньори, така попаднах в Русия, всичко е възможно да предложения. В България би трябвало да се наблегне повече на младите, да се изграждат като добри спортисти. Тайбе е готова за медал от олимпиадата. Няма медал на кадети, на юноши, което е много тежко.”

А след като в началото на годината синът на Симеон Щерев – Николай, се сгоди за грацията Катрин Тасева, треньорът ще гледа с интерес и нейните изяви на олимпийските игри в Токио. „Целият руски отбор по борба ще подкрепя българската художествена гимнастика”, допълни треньорът.